PREMIJERKA BRNABIĆ U REPUBLICI SRPSKOJ: Nastavljamo našu intenzivnu saradnju, ulažemo oko 500.000 miliona evra u RS (VIDEO)
Foto: Printscreen Tanjug

istočno sarajevo

PREMIJERKA BRNABIĆ U REPUBLICI SRPSKOJ: Nastavljamo našu intenzivnu saradnju, ulažemo oko 500.000 miliona evra u RS (VIDEO)

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku.

Brnabić je, posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornje Drine, konkretno Buk Bijela, autoputa Beograd-Sarajevo, deonice Rača-Bijeljina i aerodrome Trebinje.

- Svi ti projekti će biti pokrenuti, što sada, što tokom prvog kvartala 2022.godine. Kroz te projekte Srbija u RS ulaže oko 500 miliona evra - rekla je Brnabić na konfenciji za novinare.

U tih 500 miliona evra uključena je i posebna podrška Srbije za četiri opštine - Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica. Ta podrška, prema njenim rečima, iznosi između 10 i 12 miliona evra.

- Ako uključimo i ostale dve hirdoelektrane Foča i Paunci, u okviru većeg projekta HE Gornja Drina, onda je tu ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina - objasnila je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

Od 2014.godine do danas vrednost donacija je preko 82 miliona evra, a kaže da će se sa time nastaviti.

- Sve skupa je preko milijardu evra u kojoj Srbija donira u manjoj meri, odnosno investira u projekte u RS - kazala je Brnabić.

Ona je čestitala RS izlazak na berzu i na odličinim rezultatima u oblasti privrednog rasta.

Ana Brnabić
foto: Printscreen Tanjug

- Odražana je 11. po redu zajednička sednica, nismo gubili vreme između dve sednice, nego su bile značajne aktivnosti koje su na nivou predsednika vlada i ministarstava - rekao je Višković.

- U narednom periodu biće realizovano nekoliko projekata. Aerodrom u Trebinju je investicija preko 100 miliona evra. Dogovorili smo se da zajedno gradimo i mesto stradanja srpskog naroda, a to je Gradina, Jasenovac. Ali i da gradimo i identične udžbenike iz nacionalne grupe predmeta da budu identični - rekao je Višković.

Zahvalio je i za pomoć Srbije Bosni i Hercegovini, a posebno RS, u borbi protiv koronavirusa.

Nakon bilaterlanog sastanka, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održana je 11. zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske.

Nakon toga, predsednici dve vlade će se obratiti medijima.

Ana Brnabić, Republika Srpska
foto: Tanjug/Tanja Valić

U delegaciji Srbije su i ministri Siniša Mali, Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Branislav Nedimović, Branko Ružić, Gordana Čomić, Jadranka Josimović, Irena Vujović, Maja Gojković, Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić, Anđelka Atanasković, Maja Popović, Marija Obradović i Tomislav Momirović.

Premijerka Brnabić će, kasnije, zajedno s potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i rukovodstvom Republike Srpske, položiti kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela na Drini, u opštini Foča.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track