PRIŠTINA TRAŽI UKLANJANJE VISOKIH DEČANA S LISTE UGROŽENIH LOKALITETA Tvrde da je odluka nepravedna i doneta pod uticajem politike
Foto: Shutterstock

pisali organizaciji evropa nostra

PRIŠTINA TRAŽI UKLANJANJE VISOKIH DEČANA S LISTE UGROŽENIH LOKALITETA Tvrde da je odluka nepravedna i doneta pod uticajem politike

Politika -

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

Oni su u pismu izvršnom predsedniku "Evropa nostra" Hermanu Parcingeru izrazili zabrinutost zbog takve odluke te panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa, tvrdeći da je ona "nepravedna i doneta pod političkim uticajem".

"Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu. Štaviše, na odluku očigledno utiče politika, to je praksa bez presedana u istoriji visoke reputacije organizacije "Evropa nostra"", navodi se u pismu, a prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da poseti Kosovo i Metohiju i "izbliza vidi" u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani.

Oni tvrde da je "Evropa nostra", donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, "zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama".

"Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje deluju na KiM, državnim zvaničnicima i ostalima", poručuje se u pismu.

Gervala-Švarcova i Čeku tvrde da je Priština posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa, posebno pravoslavnih crkava, manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i manjinskih zajednica.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track