VELIKO INTERESOVANJE: Na konkursu za upis u beogradske vrtiće stiglo 25.180 zahteva
Foto: RINA

SLAVKO GAK, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu

VELIKO INTERESOVANJE: Na konkursu za upis u beogradske vrtiće stiglo 25.180 zahteva

Beograd -

Na konkurs za upis dece u beogradske vrtiće stiglo je 25.180 zvaničnih zahteva, rekao je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Zbog velikog interesovanja, konkurs je trajao do juče, umesto do 14. maja, a Gak navodi da će se realan broj prijava znati narednih dana, jer su neke prijave duplirane, i istakao da ima dovoljno mesta i u državnim i u privatnim vrtićima.

Ove godine ponuđeno je oko 14.000 slobodnih mesta, što je za 1.250 mesta više, odnosno 10 odsto, nego 2020.

Gak je naglasio značaj izgradnje predškolskih ustanova u Beogradu, koja je započela 2018. godine, a trenutno se gradi pet novih objekata.

Nove predškolske ustanove grade se na Čukarici, Zemunu, Bežanijskoj kosi, Rakovici i u Belom polju u Obrenovcu.

"Želimo da dođemo do što većeg obuhvata dece u predškolskom obrazovanju i u naredne dve godine treba da se izgradi 25 objekata", rekao je Gak.

Na pitanje kakva je trenutna epidemiološka situacija u vrtićima, Gak ističe da se značajno stabilizovala, te da nijedan slučaj nije izmakao kontroli.

"Nijedan objekat nije morao da bude zatvoren zbog velikog broja zaražene dece ili zbog nemogućnosti organizovanja procesa rada", naveo je gradski sekretar.

Dodao je i da je dolaznost dece u beogradske vrtiće sada oko 55 odsto, što, nije bitno drugačije u odnosu na vreme pre epidemije.

Gak navodi i da se odziv za vakcinaciju zaposlenih u predškolskim ustanovama popravio i pozvao građane da prime vakcinu protiv kovid-19.

"Nisam bio zadovoljan u jednom momentu, kada je bilo svega oko 20 odsto vakcinisanih, jer ti zaposleni treba da daju primer ostalima", rekao je Gak.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja