NOŽ U LEĐA: Dačićev potpredsednik napljuvao SNS, smeta mu i što kritikuju Đilasa!
Nož u leđa partnerima Marković i Dačić, Foto: Ana Paunković, Damir Dervišagić

POLITIKA

NOŽ U LEĐA: Dačićev potpredsednik napljuvao SNS, smeta mu i što kritikuju Đilasa!

Politika -

Istoričar Predrag Marković, visoki funkcioner SPS, smenjen je pre dva dana s mesta poslanika, a onda je osuo paljbu po naprednjacima. Na otrovne reči i odbranu lidera SSP njegov partijski šef - ćuti

Potpredsednik SPS Ivice Dačića i dojučerašnji poslanik Predrag Marković ponovo je isprozivao poslanike naprednjaka napuštajući tu funkciju pre dva dana, uprkos činjenici da su im koalicioni partneri, s kojima bi pritom i da zajednički nastupe na narednim izborima.

Marković je, naime, govoreći o tome zašto više nije poslanik SPS, uporedio i tu stranku sa SNS, rekavši da je razlika između te dve partije upravo kao i razlika - Predrag Marković - Marko Atlagić. Naravno, u podrugljivom tonu. Još je i u saopštenju priznao da mu smeta kada poslanici SNS neretko u Skupštini pominju lidera SSP Dragana Đilasa.

Predrag Marković
foto: Dragana Udovičić

Marković je juče svoju poslaničku dužnost predao stranačkom kolegi Dejanu Radenkoviću, koji je bio poslanik socijalista i u prethodnom sazivu parlamenta, a tom prilikom se otvoreno podsmevao naprednjaku Atlagiću.

- Nama socijalistima se stalno postavlja pitanje po čemu se razlikujemo od naprednjaka. Ja uvek navedem primer da je prof. dr Marko Atlagić naprednjački istoričar, a da sam ja socijalistički istoričar. Tako da je Skupština zgodno mesto da se vidi razlika u stilu između mene i Atlagića, odnosno socijalista i naprednjaka - rekao je Marković.

Tu se nije zaustavio, već je rekao i da je zbunjujuće što poslanici često prozivaju ljude koji nisu poslanici, navodeći primer pominjanja lidera SSP Dragana Đilasa, što poslanici SNS rade.

- Neobičan je manir da se pominje Đilas u svakom mogućem i nemogućem kontekstu - istakao je Marković.

Dragan Đilas, Dragan Djilas
foto: Zorana Jevtić

To je bio samo jedan u nizu napada na predstavnike SNS od strane Markovića, koji je ranije brutalno uvredio ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović, i to seksističkim komentarom. Ni na račun predsednika Aleksandra Vučića nije štedeo reči kritike, pa je tako napao njegovu i SNS-ovu, ali i SPS-ovu kulturno-spomeničku politiku, komentarišući da su spomenici koji se podižu grobljanski i slično. U poslednje vreme se pritom zahuktao i postao i redovan gost na opozicionim televizijama, gde ne štedi reči kritike na račun vlasti. Na ove otrovne reči svog potpredsednika lider SPS Ivica Dačić je oćutao. Njegov komentar juče nismo uspeli da dobijemo, a u redovima socijalista tvrde da je upravo zbog svega navedenog Marković i smenjen sa skupštinske funkcije. Ipak, onu potpredsedničku u SPS još nije izgubio.

- Marković, koji je i odranije poznat po kritikama na račun naprednjaka, u poslednje vreme je baš preterao i Dačiću je prekipelo. Posebno ga je izbacilo iz takta što je krenuo da ide po opozicionim televizijama i kritikuje vlast. Smena sa mesta poslanika mu je opomena, a verovatno iziritiran time je po njenom napuštanju ponovo udario na naprednjake - naveo je naš sagovornik iz SPS.

S druge strane, u izjavi za naš list Marković je ostao pri tvrdnji da je sam napustio funkciju poslanika.

- Ja sam odmah ponudio ostavku jer nema smisla da sedim u Skupštini ako se ne javljam za reč, a ja zbog svojih obaveza nemam dovoljno vremena - rekao je Marković.

Na pitanje šta su mu u stranci rekli nakon govora po napuštanju funkcije, nismo dobili konkretan odgovor.

- Neki ljudi su pozdravili moju spremnost da ne držim sto mesta, već da otvorim mesto i za neke druge kolege - zaključio je.

Nebojša Bakarec

Jednom "žuti", zauvek "žuti"

Nebojša Bakarec
foto: Stefan Jokić

Poslanik naprednjaka Nebojša Bakarec oštro je odbrusio Predragu Markoviću povodom kritika na račun poslanika SNS.

- Sada kada je vratio mandat, osetio je potrebu da ponovo popljuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS. Zbog čega? Zbog toga što se radi o besramnom preletaču, rentsikeru (rentseeker), koji je i dalje u duši član DS, a sada je osetio potrebu da se ponovo dodvorava Draganu Đilasu. Marković je lažni socijalista! Jednom "žuti", zauvek "žuti"! - poručio je Bakarec.

Foto/Source:Kurir/ Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track