BAKAREC: Desetine javnih ličnosti pozivaju na rušenje ustavnog poretka na ulici u krvi
Foto: Printscreen

otvoreno pismo

BAKAREC: Desetine javnih ličnosti pozivaju na rušenje ustavnog poretka na ulici u krvi

Politika -

Nebojša Bakarec, politički analitičar i kandidat SNS za poslanika napisao je "otvoreno pismo pravnoj državi", koje prenosimo u celosti:

Obraćam ti se sa „ti“ draga državo, zbog toga što si ti moja država, drugu nemam. Znam da je teško biti pravna država. Na primer. Da bi draga pravna državo, izbegla teške provokacije onih koji žele da izazovu sukobe u društvu, sukobe na ulicama, građanski rat, ti godinama ispravno odlučuješ da deluješ mekom rukom, i da izbegneš provokacije i da relaksiraš stanje u društvu. Priznaću da je ta tvoja odluka važnija od posledica na koje ukazujem. A posledice su ozbiljne. Jedna posledica je da neki građani mogu nekažnjeno da čine krivična i prekršajna dela. Druga posledica je da je time, nekim građanima dopušteno ono što većini nije, ne mislim na krivična dela. Time su neki građani koji te ponižavaju i čine nedela, izgleda postali građani prvog reda, dok smo mi ostali, koji te poštujemo, draga pravna državo, čini se postali građani drugog reda.

Ostaviću po strani činjenicu da je jedan žuti tajkun, nekažnjeno opljačkao 619 miliona evra, pre desetak godina. Međutim, ne mogu da ostavim po strani to što već dve godine desetine javnih ličnosti, novinara, političara i drugih, javno poziva na rušenje ustavnog poretka, na ulici, u krvi. Time se draga pravna državo direktno krši Krivični zakon Srbije. I nikom ništa.

Da li samo u Srbiji, pravna državo, građanin ili građanka, može namerno da žiri lažne vesti i izaziva paniku u doba epidemije i vanrednog stanja, i da ne odgovara za to što čini, zbog toga što je profesija „novinar“ te građanke proglašena za „svetu i nedodirljivu“? Time „novinar“ postaje građanin prvog reda.

Da li samo u Srbiji, draga pravna državo, predsednik jedne „građanske“ stranke može nekažnjeno da čini desetine krivičnih i prekršajnih dela iz oblasti saobraćaja, pri čemu je mnoga od tih nedela počinio pod uticajem psihoaktivnih supstanci, zbog toga što se radi o licu koje je registrovani zavisnik od alkohola i narkotika? Važnu ulogu u ovom slučaju igra činjenica ga je dotični „glumac“, a tu profesiju deo javnosti bezumno poima kao spoj „sveca, mudraca i idealnog partnera“. Time „glumac“ postaje građanin prvog reda. Da li samo u Srbiji, draga pravna državo jedan predsednik centralne gradske opštine, može nekažnjeno da pljačka svoju opštinu već 12 godina, čineći pri tome desetine krivičnih i prekršajnih dela, kao član više stranaka koje su ozloglašene kao „elitne stranke prvog reda“. Time ovaj pripadnik „elitnih stranaka“ postaje građanin prvog reda. Živim u Venizelosovoj ulici i već pola godine ovaj psihopata uznemirava naš širi komšiluk bezumno prikazujući uvođenje trolejbuske linije kao apokalipsu koja će uništiti naš kraj grada! I baš noćas, ovaj bahati kriminalac, a predsednik opštine, je sa svojom bandom (koju je predstavio kao „stanovnike iz kraja“, što je nemoguće utvrditi - svi su bili maskirani), kršio zabranu kretanja sprečavajući radove na uspostavljanju kontaktne, trolejbuske linije, koja je neophodna donjem Dorćolu. Oni su više krivičnih i prekršajnih dela, čini se, počinili nekažnjeno. Sa lica mesta, pokunjeno su se povukli i radnici i policija. Draga pravna državo, kako se osećaju svi oni koji su procesuirani zbog kršenja zabrane kretanja, i svi mi koji poštujemo tvoje mere?

Svi koje sam pobrojao, draga državo, sebe smatraju „elitom“, građanima prvog reda, što zbog profesije, što zbog stranačke pripadnosti. Nažalost, draga državo, time što nekažnjeno čine razna nedela, time što su nedodirljivi, time pothranjuješ njihove zablude. Kao što vidimo sve su „hrabriji“ u rušenju tebe, pravna državo, i u činjenju krivičnih dela. Znam da si ti majka strpljenja, i znam da i mi moramo biti strpljivi, zbog toga što je pravda spora ali dostižna, ali čini se da rušenju tebe, pravne države nema kraja. Dokle će to trajati, draga pravna državo? Živa bila, zdrava ostala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track