BRNABIĆEVA RAZGOVARALA SA LINDE: O prioritetima švedskog predsedavanja OEBS i nastavku evropskih integracija Srbije
Foto: Tanjug Printscreen

vlada srbije

BRNABIĆEVA RAZGOVARALA SA LINDE: O prioritetima švedskog predsedavanja OEBS i nastavku evropskih integracija Srbije

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsedavajućom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i ministarkom spoljnih poslova Švedske An Linde, o prioritetima švedskog predsedavanja OEBS, kao i nastavku evropskih integracija Srbije, vladavini prava, medijskim slobodama i borbi protiv organizovanog kriminala.

Na sastanku, kojem su prisustvale i ministarke pravde i evropskih integracija, Maja Popović i Jadranka Joksimović, An Linde je istakla da je Srbija postigla napredak u reformama, ali da je i dalje neophodno raditi na njihovoj daljoj implementaciji.

Na tom putu, Srbija ima apsolutnu podršku organizacije kojom predsedava, naglasila je Linde, prenela je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Brnabić istakla je podršku prioritetima švedskog predsedavanja OEBS-om.

Govoreći o reformskim procesima, prenela je ličnu posvećenost u radu na polju slobode medija i bezbednosti novinara i naglasila da je građenje međusobnog poverenja cilj koji je moguće dostići.

Govoreći o ustavnim promenama, premijerka je sagovornici prenela da su Ustavni amandmani u skupštinskoj proceduri, a da se završetak čitavog procesa, koji je podrazumevao i široku javnu raspravu, uz prethodno uvažene primedbe Venecijanske komisije, očekuje do kraja godine.

Kada je reč o evropskim integracijama, premijerka Brnabić zamolila je za podršku Švedske za otvaranje klastera u pregovaračkom procesu. To bi bio dobar signal za građane Srbije, kada je reč o pristupanju Evropskoj uniji, istakla je premijerka.

Linde je ukazala da je Srbija dobro odreagovala na izazove tokom pandemije korona virusa i pohvalila donaciju vakcina zemljama u regionu.

Kada je reč o ekonomiji, sagovornica premijerke Brnabić je dodala da je Švedska investitor koji u Srbiji sve više ulaže, da su bilateralni odnosi dobri i da, takođe, podržava dijalog Beograda sa Prištinom uz posredstvo EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track