PREMIJERKA BRNABIĆ DOČEKALA JOŠ 500.000 SINOFARM VAKCINA: Do sada isporučeno 4,2 miliona, Srbija ovo nikada neće zaboraviti
Foto: Printscreen Tanjug

na aerodromu Nikola Tesla

PREMIJERKA BRNABIĆ DOČEKALA JOŠ 500.000 SINOFARM VAKCINA: Do sada isporučeno 4,2 miliona, Srbija ovo nikada neće zaboraviti

Politika -

Predsednica Vlade Ana Brnabić dočekala je danas novi kontigent kineskih vakcina Sinofarm na aerodromu "Nikola Tesla Beograd".

1 / 16 Foto: Printscreen Tanjug

Ona je rekla da je jutros stigla poslednja ispruka Sinofarma po ugovoru, što je ukupno četiri miliona doza vakcina koje su kupljene od Kine i dopremljene u osam letova od januara do sada. Brnabić je napomenula da je Vojska Kine donirala još 200.000 doza Sinofarm vakcina.

- Ovo je poslednji kontigent od 500.000 Sinofarm vakcina, i to je ukupno 4 miliona vakcina koje su nam isporučili u skladu s ugovorom. Sinofarm je pokazao pouzdanost koju niko nije mogao da očekuje u ovako teškim vremenima i okolnostima. Uspeli smo da dođemo do 45,3 odsto vakcinisanih ali to nije dovoljno za kolektivni imunitet. Zato pozivam sve, naročito mlade da se vakcinišu i da završimo s pandemijom - rekla je Brnabićeva.

Sinofarm, vakcine, Ana Brnabić, Aerodrom Nikola Tesla
foto: Printscreen Tanjug

Ona je zahvalila kineskim partnerima jer, i pored toga što su u najkraćem mogućem roku isporučili četiri miliona vakcina, kineska vojska je, podseća Brnabić, donirala Srbiji još 200.000 vakcina.

- U ovom trenutku u Srbiji, čak i da ne dobijemo ni jednu drugu vakcinu, imamo dovoljno da vakcinišemo 3.115.000 građana i time praktično da budemo bezbedni. Srbija nema problema sa vakcinama, a očekujemo da stignu isporuke i od ostalih proizvođača - poručila je Brnabić.

Srpska saradnja sa Kinom vidi se i po tome što je ovo osmi let koji je dopremio vakcine, navela je premijerka i dodala da je Srbija od početka pandemije dočekala još 58 aviona kojima je stigla medicinska oprema donirana od strane Kine i kineskih kompanija.

Sinofarm, vakcine, Aerodorom Nikola Tesla, Čen Bo
foto: Printscreen Tanjug

- I pored toga, još tri teretna voza dopremila su sve što smo od Kine kupili za vreme pandemije. To pokazuje partnerstvo, jake veze, ozbiljnost i kredibilitet naših odnosa i ja se zahavljujem kineskom predsedniku Si Đinpingu, kineskoj Vladi i ambasadorki u Srbiji Čen Bo. Srbija ovo nikada neće zaboraviti - poručila je premijerka.

Ambasadorka Kine u Srbiji je prilikom dočeka poslednjeg kontigenta ukazala na to da je raduje doček poslednjih pola miliona vakcina, te da su Srbija i Kina čelični prijatelji i partneri u borbi sa virusom.

- Kineska kompanija Sinofarm je ispoštovala sve ugovorne obaveze i isporučila sve količine u roku koji su dve strane dogovorile. To u potpunosti pokazuje da su Kina i Srbija čelični prijatelji i partneri u kritičnim situacijama. Mi ćemo nastaviti našu saradnju u oblasti vakcine i zajedničkoj borbi protiv epidemije - istakla je Ccen Bo.

Avion je na beogradski aerodrom sleteo nešto pre 8 časova.

Dočeku vakcina prisustvuje i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja