OPOMENA ZA PRIŠTINU IZ BRISELA: Kurti, ne koči dijalog ili pravimo novu vlast!
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET, EPA / VALDRIN XHEMAJ

Upozorenje

OPOMENA ZA PRIŠTINU IZ BRISELA: Kurti, ne koči dijalog ili pravimo novu vlast!

Politika -

U medijima se pojavio interni radni dokumentu Evropske službe za spoljne poslove u kom se uklanjaju prepreke za potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine

Kosovski premijer Aljbin Kurti mora da prestane da minira dijalog s Beogradom ili će se politička stabilnost u Prištini uspostaviti na drugačiji način, jedan je od zahteva u internom radnom dokumentu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), koji je procurio u javnost.

Ovaj papir navodno je ispisan nakon nedavne večere šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja s liderima zapadnog Balkana, prenosi prištinski portal Demokracia.com.

U tekstu je navedeno da EU poziva Kurtija da bude posvećen pregovaračkom procesu i dijalogu, kao i da izbegne kašnjenja koja mogu nastati kao rezultat lokalnih izbora u pokrajini koji će biti održani na jesen.

Bez odlaganja

- Važno je da ovom prilikom zemlje EU podrže Lajčakov dnevni red i podstaknu Kurtija da nastavi dijalog bez odlaganja - naglašava se u dokumentu. Takođe, napisano je i da je plan da se izvrši politički pritisak na određene političke krugove i opoziciju u Prištini da olakšaju buduće sporazume i podrže postizanje istorijskog kompromisa između Prištine i Beograda.

- Kurti je govorio o političkoj nespremnosti skupštine Kosova, koja bi mogla da izazove dugoročnu političku nestabilnost, čak i unutar njegove parlamentarne grupe - navodi se u radnom dokumentu EEAS i upozorava da će te unutrašnje komplikacije biti rešene novim scenarijima, kao što je širenje vladajuće koalicije u cilju političke podrške.

Prema ovom planu, postoji mogućnost da posle slovenačkog predsedavanja Savetom EU u 2021. godini bude postignut pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda putem dijaloga. Kako je navedeno, političko nasleđe Slovenije na zapadnom Balkanu je sveukupno pozitivno i dobro prihvaćeno od svih strana, a da je namera non-pejpera, koji se dovodi u vezu s Ljubljanom, da naruši imidž Slovenije uoči predsedavanja u EU.

Loša procena

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da evropske birokrate imaju lošu procenu da nešto može da se potpiše do kraja godine, kada su i Priština i Beograd u predizbornoj kampanji.

Dušan Janjić
foto: KURIR

- Oni polaze samo od Kosova, a Srbiju zaboravljaju. Zato je i bio momenat za ovu Vučićevu poruku: morate da pitate i Srbiju. Bez obzira na sve non-pejpere, ovaj poslednji je unutrašnja opomena Kurtiju koja je sasvim opravdana. On ne može više da vodi politiku iz uskog kruga, već mora da uključi institucije, poput parlamenta - objašnjava naš sagovornik.

I. K./ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja