EPILOG U HAGU: Kako će presuda Ratku Mladiću uticati na Srbe i Srbiju
Foto: AP/Peter Dejong

posledice

EPILOG U HAGU: Kako će presuda Ratku Mladiću uticati na Srbe i Srbiju

Politika -

Eventualno potvrđivanje prvostepene presude, što uključuje i genocid u Srebrenici, neće omogućiti ponovno pokretanje tužbe protiv Srbije za taj zločin pred Međunarodnim sudom pravde, napominje advokat Novak Lukić

Ratko Mladić, haški optuženik i bivši komandant Vojske Republike Srpske, danas će sedeti u haškoj sudnici, bez publike, i slušati svoju konačnu presudu, koja bi, ukoliko se potvrdi prvostepena presuda, mogla da glasi - doživotna robija.

Najteža presuda izrečena je pre tri i po godine za osudu po 10 od 11 tačaka optužnice, između ostalog za genocid u Srebrenici, terorisanje i granatiranje Sarajeva, progone i ubistva muslimana i Hrvata u BiH i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Iako presuda Mladiću u pravnom smislu ne može da proizvede posledice po srpski narod i državu Srbiju, pravni stručnjaci za Kurir ipak ocenjuju da se slučaj poznatog generala, pogotovo zbog potencijalno presuđene krivice za genocid u Srebrenici, može politički zloupotrebiti.

Advokat Toma Fila smatra da će se već na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je zakazana svega nekoliko sati nakon izricanja presude Mladiću, videti kako će okončanje slučaja Mladić biti iskorišćeno za napad na Srbe i Srbiju.

Toma Fila
foto: Zorana Jevtić

- Ako se potvrdi prvostepena presuda, napašće nas već na toj sednici, jer će im to biti argument za ono što misle o nama, da smo agresori, zlikovci, genocidan narod, da je Republika Srpska genocidna tvorevina... Naravno da je to politička zloupotreba, jer će Haški tribunal izreći presudu Mladiću kao pojedincu. Pravno gledano, ta presuda ne može da se odnosi na ceo narod - napominje Fila za naš list.

Slučaj Karadžić

Advokat Novak Lukić objašnjava za Kurir zašto presuda Mladiću ne može da ima nikakve pravne posledice po državu Srbiju.

Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Hag
foto: Profimedia

- Ovo je presuda Mladiću kao pojedincu i u tom smislu nema nikakvih implikacija po bilo koga. Ukoliko bude potvrđena prvostepena presuda, to neće omogućiti ponovno pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, jer je prošlo više od 10 godina od prvog postupka. Ova presuda, ako bude kao iz prvog stepena, neće doneti ništa novo u odnosu na slučaj Radovana Karadžića, koji je osuđen za genocid u Srebrenici, ali ne i za ostale opštine iz optužnice. Isti je slučaj i sa Mladićem. S obzirom da se nisu pojavili novi dokazni materijali, sumnjam da će Mladića osuditi i za opštine - kaže naš sagovornik.

Mladić je u prvom stepenu oslobođen optužbi za genocid u pet opština - Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici. Odbrana se žalila na sve tačke optužnice za koje je osuđen, dok je tužilaštvo u svojoj žalbi tražilo da bude proglašen krivim i za genocid u pet opština.

Darko Mladić, generalov sin

Konačno ću videti oca, sve ovo u Hagu nema veze s pravdom

Darko Mladić
foto: Tamara Trajković

Sin srpskog generala Darko Mladić pratiće izricanje presude uživo iz posebne prostorije u Haškom sudu. On kaže da osčekuje oslobađajuću presudu.

- Moj otac će biti u sudnici i pored njega će biti pravna savetnica Peta Luis Bagot. S tim predlogom odbrane se složio general i čak je insistirao da bude prisutan u sudnici bez obzira na loše zdravstveno stanje - izjavio je Darko Mladić. On kaže i da će se posle dugo vremena sresti s ocem.

- Radujem se što ću ga konačno videti posle skoro godinu i po dana, jer nismo imali prilike da se vidimo uživo i da popričamo zbog ograničenja oko virusa korona. Kakva god presuda da bude, nadam se da stres kojem je izložen neće biti previše za njega - rekao je on.

Ističe da ophođenje prema njegovom ocu od strane Haškog tribunala nema veze ni sa pravom ni sa pravdom.

- Osim činjenice da je čovek osuđen na tešku kaznu, potrebno je mučiti ga. Ovo nema veze ni sa pravom ni sa pravdom, ovo je međunarodna sila koja pokazuje da može da nam radi šta hoće.

Specijalna emisija na Kurir televiziji od 14.30h

Ekskluzivni sagovornici i uživo uključenja

Kurir televizija od 14.30 časova emituje specijalnu emisiju povodom izricanja konačne presude Ratku Mladiću. Za Kurir televiziju govore: Mladićev sin Darko, advokati Toma Fila i Branko Lukić, nekadašnji haški osuđenici Veselin Šljivančanin i Vladimir Lazarević, te bivši komandant Knidži Kapetan Dragan. Očekuju vas i direktna uključenja iz Srebrenice, Haga, Beograda, Lazareva...

I. K/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track