02:18

KOMŠIJE IZ LAZAREVA MOLE SE BOGU ZA MLADIĆEVO OSLOBOĐENJE! Kurir televizija na licu mesta: Molimo se Svetom Vasiliju za PRAVDU!

TUGA I BES!

SELO LAZAREVO, U KOJEM JE UHAPŠEN RATKO MLADIĆ: Evo kako komentarišu presudu Haga

Politika -

U mestu nadomak Zrenjanina s nestrpljenjem se čekala odluka suda u Hagu. Pratila se uživo u lokalnoj kafani, dok u kući u kojoj se skrivao nije bilo nikoga. Tokom dana je postojala nada da će biti oslobođen, a onda je po podne usledio šok

Ovo je bruka i sramota za ceo svet. Nemojte da nam dirate živu ranu! Ovim rečima su juče meštani sela Lazareva, gde je maja 2011. godine uhapšen general Ratko Mladić, prokomentarisali za Kurir drugostepenu presudu haškog suda kojom mu je potvrđena doživotna robija.

Ranije tokom dana ipak je tinjala nada da će biti oslobođen. A onda, u popodnevnim satima, bes i razočaranje.

- To je poražavajuće. Da je po pravdi i bogu, ne bi bilo tako, ali ovo je čista politika - priča nam Milan Pjevčević.

00:45

UŽIVO IZ LAZAREVA POSLE PRAVOSNAŽNE OSUDE MLADIĆA! Građani ogorčeni: Šta reći a ne zaplakati?

Žrtva Zapada

Meštanin Goran Tomić takođe je ogorčen.

- Mladića nije trebalo ni goniti, niti predavati. Ovo je strašno, politika - rekao nam je on.

Treći meštanin kaže da je Mladić samo branio svoj narod.

- Sramota sveta. On nije bio zločinac, on je samo branio svoj narod. Njega da nije bilo, pola srpskog naroda ne bi ostalo tamo šta su oni radili sa Srbima. Sramota, da te srce zaboli! - rekao je Dušan Kostić za Kurir.

Meštani ovog sela nadomak Zrenjanina nestrpljivo su čekali izricanje drugostepene presude u Hagu s nadom da će generala, kako su nam rekli, osloboditi, jer je on za njih, kako kažu, heroj i žrtva zapadnog režima.

- Ako ima boga, danas da ga oslobode! Daće bog! Ima da slavimo svi, da vidimo da pravda postoji - poručila nam je juče pre podne Radmila Janjić, prva komšinica generalovog rođaka Branislava Mladića, u čijoj kući se general krio tokom bekstva.

Kako kaže, Mladić je samo branio svoju zemlju.

- Ja imam 64 godine, bolesna sam. Ali sutra, ne daj bože, ili kad god, prva bih se javila u ratu, pa makar našima vodu donosila. Sigurno ne bih sedela skrštenih ruku. Ovo je naša domovina, mi druge nemamo. Moraš za nju da se boriš! - rekla je Radmila za naš list. Kako kaže, Mladića svi vole.

Dobar deo meštana iz ovog sela sedeo je juče u malenoj kafanici ne bi li zajedno pratili izricanje presude. Svi do jednog su složni da je general Mladić za njih heroj i žrtva haškog suda.

- Ratko Mladić je heroj! - prolamalo se sporadično tokom celog dana Lazarevom. U selu su vidljivi i grafiti podrške Mladiću. Na jednom mestu je, umesto naziva mesto Lazarevo, ispisano - Mladićevo, što podseća na raniju inicijativu da se ovo selo preimenuje.

U kući - nikoga nema

Iako u kući u kojoj se general skrivao nema nikoga, jer su oba rođaka u međuvremenu umrla, oko nje se u jednom trenutku okupilo nekoliko duša.

Lazarevo
foto: Nemanja Nikolić

- Tu su živeli Branislav i Dragan Mladić, ali su, nažalost, obojica umrla. Pričaju pojedini u selu da su od tuge umrli, zbog svega što se dešava generalu, ali to vam ne mogu tvrditi - u pola glasa nam je rekla jedna meštanka.

Još jedna meštanka Lazareva rekla je za Kurir da oni svojevremeno nisu ni znali da se Mladić tu krio, ali da jesu - životima bi ga, kažu, branili da ga ne uhapse.

- Mogli su ceo narod da pobiju, ali ga ne bismo dali. On je heroj! - kaže ona.

Za porodicu Mladić kaže da su uvek bili divni ljudi.

- I ja da sam znala, u svoju kuću bih ga primila i nikada ga ne bih dala. Mogli bi da me ubiju - izričita je.

Kako kaže, strašno im je svima bilo što je uopšte uhapšen:

- Svi se sada molimo Bogu i Svetom Vasiliju da ga puste, da ga ne muče kao što su Karadžića. Da nas barem jednom stigne pravda, pa da celo selo izađe da slavi.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

štampano izdanje 9.6.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON U KURIRU! SASOMANGE.RS OGLASNIK: Mali oglasi na 32 strane sjajnog papira

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju Sasomange.rs oglasnik na 32 strane sjajnog papira gde ćete pronaći mnogo sadržaja, kao i veliki broj najrazličitijih oglasa.

U Sasomange oglasniku ćete naći odabrane oglase za kupovinu i prodaju stanova, kuća, placeva, garaža, automobila, telefona, televizora, miksera, muzičkih instrumenata, nameštaja... Bukvalno za bilo šta!

Ukoliko želiš da se oglašavaš unutar Sasomange.rs oglasnika, kontaktiraj prodaju na sasomange.prodaja@sasomange.rs i obezbedi svoje mesto u sledećem izdanju oglasnika.

Sasomange
foto: AMG

DRUGI POKLON U KURIRU: DODATAK POTROŠAČ

ALAVI! TRGOVCI DERU POTROŠAČE MARŽAMA ZA JAJA

Nabave ih za 6 dinara a prodaju za 18

PAPRENO! RAČUNARI I LAPTOPOVI POSKUPELI ČAK 50 ODSTO ZBOG BITKOINA

To nije jedina stvar kojoj je cena drastično skočila

potrošač
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Jovan Mladenović Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track