ŠOK PREDLOG! NEMAČKI STAV: Srbija i tzv. republika Kosovo kao „dve zemlje“ u EU
Direktan Hajko Mas, Foto: EPA/Hayoung Jeon

ne odustaju od fantomske države

ŠOK PREDLOG! NEMAČKI STAV: Srbija i tzv. republika Kosovo kao „dve zemlje“ u EU

Politika -

Šef nemačke diplomatije rekao je da sporazum Beograda i Prištine ne bi samo povećao regionalnu stabilnost već bi i otvorio izglede za članstvo u EU

Iz Berlina je stigla šok ponuda - Srbija i Kosovo mogu u Evropsku uniju, ali kao „dve države“. To je ukratko poruka zvaničnog Berlina, koju je juče preneo ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas otvarajući konferenciju ministara spoljnih poslova učesnica Berlinskog procesa.

Istorijski teret

Kako je rekao, sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine ne bi samo povećao regionalnu stabilnost već bi i otvorio izglede, kako je rekao, dve zemlje za članstvo u EU. Mas je rekao da Berlin podržava bezuslovno napore visokog predstavnika EU Đozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u realizaciji tog zadatka.

- Svi narodi u Evropi imaju istorijski teret, ali istorija ne sme da bude prepreka u stvaranju zajedničke budućnosti - naglasio je on.

Da je u pitanju politički stav Nemačke i većine država koje su priznale Kosovo, ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Mi ne možemo u EU pod našim uslovima, nego ako ispunimo ono što oni traže. S druge strane, Srbija ne mora u EU ako proceni da su uslovi koje EU postavlja za nju neprihvatljivi. Mi nikada nećemo promeniti njihovo gledište, a sumnjam da će to oni učiniti u pogledu našeg - kaže on.

Milisav Paić
foto: ATA Images

Bivši ambasador Milisav Paić navodi da je Nemačka u poslednje vreme oživela tu ideju rešenja kao dve Nemačke, što znači da Srbija prećutno prizna samostalnost Kosova i da mu otvori put ka UN, NATO i drugim međunarodnim organizacijama.

- Nemačka odavno smatra pitanje KiM za završenu stvar, te da nema prostora za bitniji dogovor i kompromis, odnosno ustupak Srbiji, a to su potvrdili i priznanjem nezavisnosti Kosova - jasan je Paić.

Nastaviti s proširenjem

Inače, Mas je juče istakao da i proces proširenja EU mora ponovo da se pokrene.

- Budućnost svih šest država zapadnog Balkana je u EU. Nemačka se i dalje potpuno zalaže za taj cilj - rekao je Mas.

Dodao je da kada države regiona pokazuju rezultate, i EU mora da uradi svoj deo.

- Kada oni daju svoj, moramo i mi svoj - to mora da ubuduće bude naš pristup proširenju EU - zaključio je Mas.

Kurir.rs/ I. Ž. Foto: EPA/Hayoung Jeon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track