SUDIJA NIJAMBE: Momir Nikolić je neko ko se pojavljuje svuda gde ima ubistava, bilo da im upravlja ili je saučesnik...
Foto: JUAN VRIJDAG / EPA

suđenje ratku mladiću

SUDIJA NIJAMBE: Momir Nikolić je neko ko se pojavljuje svuda gde ima ubistava, bilo da im upravlja ili je saučesnik...

Politika -

"Iskreno želim da pred ovim časnim sudom i javnim mnjenjem, a posebno bošnjačkim, izrazim svoje duboko i iskreno žaljenje i kajanje zbog zločina koji se dogodio i da se izvinim žrtvama, njihovim porodicama i bošnjačkom narodu zbog svog učešća u tom zločinu".

To su reči koje je, priznajući krivicu za ratne zločine, 29. oktobra 2003. u Hagu izgovorio čovek za koga sutkinja Priska Matimba Nijambe iz Zambije smatra da je, umesto Ratka Mladića, odgovoran za nezamislive zločine u Srebrenici 1995.

Reč je o Momiru Nikoliću, nekadašnjem pomoćniku komandanta za bezbednost i obaveštajne poslove Vojske RS. Zahvaljući tome što je kao pokajnik pristao da svedoči protiv Karadžića i Mladića pušten je 2016. u tajnosti iz zatvora, iako nije odslužio uobičajene dve trećine kazne od samo 20 godina, na koliko je bio osuđen. Sada se nalazi daleko od BiH, u Švedskoj, gde je našao i posao za članove porodice. Kako sama sutkinja Nijambe kaže Nikolić je "uvek bio tamo gde su ubistva" i da su mu "ruke ogrezle u krvi".

Ratko Mladić
foto: EPA/Jerry Lampen

Momir Nikolić se, prema dokumentima haškog tribunala, nalazio u središtu zločina koji su počinjeni posle pada Srebrenice u julu 1995. godine.

- Nije se ni u čemu usprotivio onome što mu je bilo izneseno kao plan: da se muslimanske žene i deca deportuju, a da se muškarci Muslimani odvoje, pritvore i na kraju pobiju. Nije učinio ništa da spreči premlaćivanja, poniženja i ubistva hiljada bosanskih Muslimana i lično je koordinisao otkopavanje i ponovno zakopavanje tela žrtava - može se i dalje pročitati na sajtu Tribunala u spisima iz vremena kada je trajalo suđenje Nikoliću.

Protiv tada 48-godišnjeg Nikolića, Tužilaštvo je 26. marta 2002. godine podiglo optužnicu za zločine koji obuhvataju genocid, progon i istrebljenje. Zločin progona, za koji je terećen u tački 5 optužnice, izvršen je ubistvom hiljada civila bosanskih Muslimana, uključujući muškarce, žene, decu i starce; okrutnim i nečovečnim postupanjem sa civilima bosanskim Muslimanima, uključujući teška premlaćivanja u Potočarima i u objektima za zatočavanje u Bratuncu i Zvorniku; terorisanjem civila bosanskih Muslimana u Srebrenici i u Potočarima; uništavanjem lične imovine i predmeta u vlasništvu bosanskih Muslimana; prisilnim premeštanjem bosanskih Muslimana iz srebreničke enklave.

Uhapšen je 1. aprila 2002. od strane Sfora, da bi odmah sutradan bio prebačen u Hag. Već 3. aprila se izjasnio da nije kriv, a onda dolazi do obrta situacije. Godinu dana kasnije, pre početka suđenja, promenio je ploču, nagodio se s tužilaštvom i priznao krivicu, a potom kao svedok pokajnik svedočio protiv nekoliko oficira i zvaničnika RS, između ostalog protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, Ratka Mladića, ali i na suđenju oficirima Vojske RS Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, koji su osuđeni na doživotnu robiju.

Momir Nikolić
foto: JUAN VRIJDAG / EPA

U jednom od posledjih svedočenja, na suđenju upravo svom bivšem šefu Mladiću, Nikolić je izjavio da mu je pretpostavljeni kolega, potpukovnik Drinskog korpusa Vujadin Popović, rekao "da sve balije treba pobiti", dok mu je general Mladić pokretom ruke preko grla nagovestio sudbinu zarobljenika.

Haška sutkinja Nijambe, koja je tražila da se suđenje Mladiću ponovi, nije poverovala rečima Momira Nikolića, ključnog svedoka i insajdera tužilaštva.

- Momir Nikolić je neko ko se pojavljuje svuda gde ima ubistava, bilo da im upravlja ili je saučesnik... On se izjasnio krivim da bi dobio bolji dil za sebe iako su mu ruke ogrezle u krvi. Momir Nikolić je imao OGROMAN (sama sutkinja Nijamba je koristila velika slova u izdvojenom mišljenju, prim. nov) podstrek da laže, o čemu svedoči sporazum između njega i tužilaštva kojim je genocid izbačen iz njegove optužnice u zamenu za njegovo svedočenje protiv drugih, uključujući Mladića. Isplatilo mu se, što pokazuje činjenica da Nikolić osuđen na samo 20 godina - napisala je Nijambe.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track