LITURGIJOM U VAZNESENJSKOJ CRKVI POČELO OBELEŽAVANJE SPASOVDANA: Domaćin gradonačelnik Radojičić, litije će predvoditi Porfirije
Foto: TVHram/printscreen

beogradska slava

LITURGIJOM U VAZNESENJSKOJ CRKVI POČELO OBELEŽAVANJE SPASOVDANA: Domaćin gradonačelnik Radojičić, litije će predvoditi Porfirije

Društvo -

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi jutros je počelo obeležavanje slave Grada Beograda - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana.

Liturgiju, koja je počela oko devet sati, služi patrijarh SPC Porfirije, a prisustvuju predstavnici Grada Beograda, političkih partija, sugrađani...

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Kako je najavljeno, uz zvuke zvona u svim gradskim crkvama u 19 sati počeće litija centralnim gradskim ulicama koju će predvoditi patrijarh Porfirije, a u kojoj će učestvovati predstavnici Grada Beograda, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i građani.

Patrijarh Porfirije
foto: Printscreen/ TV Hram

Litija će biti formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle će se kolona kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Trga Slavija i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će biti služen moleban za Beograd i njegove stanovnike.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

Patrijarh Porfirije
foto: Printscreen/Tv Hram

Ta stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Prošle godine, zbog pandemije korona virusa, litije nije bilo, ali je gradska slava obeležena liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i lomljenjem slavskog kolača i paljenjem sveća u Starom dvoru, uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track