DAČIĆ: Albanci se lažno prijavljuju u centralnoj Srbiji da bi dobili naš pasoš, u vreme Kosovskog boja nisu ni živeli na KiM!
Foto: Ana Paunković

Lajčak za to da se nova runda s Prištinom dobro pripremi

DAČIĆ: Albanci se lažno prijavljuju u centralnoj Srbiji da bi dobili naš pasoš, u vreme Kosovskog boja nisu ni živeli na KiM!

Politika -

To govori o nameri da se izbriše srpska istorija sa teritorije KiM. Istina je da Albanci nisu učestvovali u Kososvskoj bici, jer nisu tad ni ziveli na KiM, zaključio je Dačić

Albanaca koji se lažno prijavljuju na adrese u centralnom delu Srbije kako bi dobili srpski pasoš.

BRISEL - Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić razgovarao je danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.

Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, koja je planirana za kraj jula, Dačić kaže da je to ideja, ali da mu je Lajčak preneo da taj sastanak mora da se dobro pripremi da se ne bi dogodila repriza prethodnog sastanka Vučića i Kurtija u Briselu.

- Lajčak me je informisao o planovima i pripremama za sledeći sastanak dijaloga, a prethodno treba da se sastanu pregovarački timovi i da se naprave analize šta je urađeno, a šta nije, što je za nas bitno, jer mi stalno ističemo da ne može da opstane teorija da ništa što je do sada potpisano ne važi. Kakva je onda svrha vođena razgovora ako se neko ne slaže i poništava ono što je potpisano, poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da je specijalnog predstavnika EU informisao o situaciji u Srbiji kada je reč o tzv. brisanju prebivališta, što Dačić vidi kao jedan od uslova Evropske komisije za dobijanje vizne liberaliacije za građane Srbije, a ne kao političku odluku usmerenu protiv Albanaca koji se lažno prijavljuju na adrese u centralnom delu Srbije kako bi dobili srpski pasoš.

Na pitanje da li je s Lajčkom razgovarao o jučerašnjim incidentima tokom obeležavanja Vidovdana na KiM, Ivida Dačić kaže da je specijalni predstavnik "dobro obavešten" o svim dešavanjima, a da su to problemi sa kojima se Srbi stalno suočavaju kada su u pitanju vlasti u Prištini.

- Apsolutno je neprihvatljivo da se tako nešto dešava na KiM u trenutku kada se cela Evropa zalaže za slobodu kretanja, područio je Dačić.

On je naglasio da Srbi svuda u svetu obeležavaju Vidovdan, a da reakcije kosovskih zvaničnika i diplomastskih predstavnika za cilj imaju da falsifikuju istoriju i da o Kosovskoj bici govore kao da nije deo srpske istorije.

- To govori o nameri da se izbriše srpska istorija sa teritorije KiM. Istina je da Albanci nisu učestvovali u Kososvskoj bici, jer nisu tad ni ziveli na KiM, zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track