DANAS ILI SUTRA AGENDA MEĐUSTRANAČKOG DIJALOGA: U prvoj rundi razgovora učestvuju i evroposlanici
Foto: Kurir

u Beogradu biti 9. i 10. jula

DANAS ILI SUTRA AGENDA MEĐUSTRANAČKOG DIJALOGA: U prvoj rundi razgovora učestvuju i evroposlanici

Politika -

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za Tanjug da će danas ili sutra biti poznata agenda međustranačkog dijaloga na kojem će učestvovati i evroposlanici koji će u Beogradu biti 9. i 10. jula.

To znači da bi trebalo da budu poznate teme, kao i učesnici dijaloga.

Političkim strankama će, kaže, zajednički poziv predsednika parlamenta i evroposlanika koji pomažu dijalog stići ove nedelje.

"Mi ćemo danas ili sutra znati detalje, odnosno agendu šta bi trebalo da sadrži ta prva runda razgovora", rekao je Dačić i dodao da se istovremeno, i to po ubrzanom ritmu, uspešno odvija dijalog sa strankama koje ne žele učešće stranaca.

Radna grupa koju pored predstavnika vlasti čine i stranke opozicije, Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo, Dveri, Srpska stranka Zavetnici, POKS, Zdrava Srbija i Srpska radikalna stranka su do sada iscrpeli sve četiri teme koje je planirala.

Dačić kaže da će u četvrtak ponovo biti održana sednica te Radne grupe na kojoj će biti reči o pitanju zakonodavstva kada je reč o listama nacionalnih manjina.

Učesnici Radne grupe su povodom poboljšanja medijskih uslova do sada razgovarali sa urednicima javnih servisa, a ideja je, kaže, da se razgovara i sa urednicima ostalih televizija sa nacionalnom frekvencijom i štampanih medija.

"Očekuje se da ćemo tokom jula iskristalisati i pozicije vlasti i pozicije opozicije i da vidimo kakav bi dogovor bilo moguće postići. Cilj je da se to završi u roku, odnosno najmanje šest meseci pre izbora", rekao je Dačić.

Na pitanje kada bi mogla biti održana plenarna sednica na kojoj bi bili svi učesnici dijaloga bez stranaca, s obzirom da u radnoj grupi nisu svi predstavnici, kao i predsednik Srbije i SNS na kojoj bi se eventualno postigao sporazum, Dačić kaže da to dolazi na kraju, odnosno kada se rasprave sve teme o kojima se razgovaralo.

Ima predloga koji su prihvatljivi, ima nekih koji nisu prihvatljivi za sve učesnike, jer svako ima svoje mišljenje, a ovde nije reč o političkim govorima, već o konrektnim rešenjima, objašnjava predsednik parlamenta.

Upitan da li će pojedini predlozi iz dijaloga sa strankama bez stranaca biti predstavljeni i u dijalogu sa evroparlamentarcima, Dačić kaže da tu ima praktičnih tema i da će svaki deo tog dijaloga biti koristan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track