ĐUKANOVIĆ, ABAZOVIĆ I BEČIĆ OTRČALI U SREBRENICU POŠTO SU USVOJILI ANTISRPSKU REZOLUCIJU Bošnjaci Srbe nazivali četnicima!
Foto: AP/Marko Drobnjaković, EPA/Boris Pejović, Nemanja Nikolić

Bruka

ĐUKANOVIĆ, ABAZOVIĆ I BEČIĆ OTRČALI U SREBRENICU POŠTO SU USVOJILI ANTISRPSKU REZOLUCIJU Bošnjaci Srbe nazivali četnicima!

Politika -

Crnogorski predsednik izjednačio Holokaust i srebrenički zločin, šef podgoričke skupštine se hvalio rezolucijom, a jedan primerak su poklonili i Memorijalnom centru u Poročarima

Na jučerašnjem komemorativnom skupu u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, povodom 26. godišnjice zločina u Srebrenici, došla je i visoka delegacija Crne Gore, i to samo nekoliko nedelja nakon što su u skupštini usvojili antisrpsku rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici. Iskoristili su svoj dolazak i da primerak tog dokumenta poklone Memorijalnom centru u Potočarima.

Sramna poređenja

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u istu ravan je stavio Holokaust i zločin iz jula 1995. godine:

- Pola veka nakon Holokausta, ovde je još jednom ubijena evropska civilizacija. Ostaje nam jedino da sa neizmernom tugom čuvamo sećanja na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata. To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju.

Osim Đukanovića, u delegaciji Crne Gore bili su i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović, savetnica premijera za manjine Maida Gorčević, direktor Uprave za dijasporu Seid Hadžić, dok se predsednik Skupštine Aleksa Bečić obratio prisutnima putem video-linka. On se u govoru pohvalio antisrpskom rezolucijom.

0089564184, Srebrenica, Potočari
foto: Foto: Profimedia

- Kako bi nam budućnost bila izvesna i svetla, sa mračnom prošlošću se moramo suočiti. U okviru tog procesa, Crna Gora kroz rezoluciju o genocidu u Srebrenici, donetu pre par nedelja, u Skupštini čiji sam ja predsednik, najoštrije je osudila genocid u Srebrenici kao i one koji ga negiraju - naglasio je Bečić.

Došao i raspop Dedeić

Pozive na mir i pomirenje, koje su juče upućivali gotovo svi govornici, iz publike su slušali i neki poznati ratni huškači, poput poglavara nepriznate crnogorske crkve Miraša Dedeića, koji je ranije Srbima pretio novom "Olujom", i lidera SDA Bakira Izetbegovića. Na komemoraciji su govorili i oni koji su Srbe nazivali četnicima. Video-linkom obratio se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i visoki zvaničnici EU Oliver Varthelji i Šarl Mišel. Mnogi stranci su svoje poruke ostavljali i po društvenim mrežama. Iz Srbije su bili lideri LSV i LDP Nenad Čanak i Čedomir Jovanović.

Politički ciljevi

Istoričar Čedomir Antić iz Naprednog kluba ocenjuje za Kurir da većina publike u Potočarima koristi ovu godišnjicu za svoje političke i nacionalne ciljeve.

Čedomir Antić
foto: Printscreen/YouTube

- Formalno gledano, Srebrenica je predstavljena od strane svih država zapada kao jedinstven zločin koji nema premca ni uporednika, kad je reč o bilo kom drugom zločinu izvršenom u svetu posle 1945. Oni bi ga čak poredili i sa Holokaustom, ali se na tako netačno poređenje ne usuđuju zbog snage jevrejskog naroda i izraelske države. Činjenica je da rat u BiH nije bio ni jednostran, ni jednostavan u meri u kojoj bi to odgovaralo politici država Kvinte ili nacionalnim ciljevima Bošnjaka. U tom ratu žrtve nisu pale samo na jednoj strani i taj rat je imao istorijsku dimenziju kao što i sada sve što rade ima i političku dimenziju. Nažalost, većinu aktera obeležavanja zločina u Srebrenici danas ne zanimaju ni pravda ni pomirenje, već njihov interes da godišnjicu zločina upotrebe za svoje političke i nacionalne ciljeve - izjavio je Antić i dodao:

- I konačno, ostaje činjenica da su oni koji su skrivili hiljade bošnjačkih žrtava osuđeni na vekove robije, a oni koji su skrivili hiljade srpskih žrtava danas su slobodni i uvažavani. Ostaje i činjenica da oni koji od Srebrenice prave mit uglavnom to rade zato da bi demonizovali srpski narod, uskratili mu ravnopravnost i oduzeli prava. Posle svega, to je najvažnija činjenica.

Nakon komemoracija u Potočarima, juče je održana sahrana posmrtnih ostataka još 19 identifikovanih žrtava.

Milorad Dodik

Ambasadori se klanjaju samo jednim žrtvama

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da dolazak stranih ambasadora samo na obeležavanje zločina u Srebrenici 11. jula, a ne i na obeležavanje stradanja Srba, predstavlja "čisto politikanstvo". Dodik je rekao i da u Sarajevu obeležavanje tog događaja zloupotrebljavaju za obračune.

- To nije dalo ni drugima pa ni nama da na civilizovan i pristojan način odamo poštu svima koji su stradali, što trebamo učiniti i ovaj put bez obzira na mimikriju koju oni pokušavaju da naprave od tog događaja, koji, kao što smo mogli da vidimo iz izveštaja međunarodne komisije koja je završila rad pre mesec dana, da se ta famozna reč koju oni upoterbljavaju "genocid" ne može staviti ispred tih događaja.

Ana Brnabić

Ne idemo dok ne reše slučaj napada na Vučića

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne bi išla u Potočare na obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici sve dok se ne privedu pravdi oni koji su pre šest godina napali tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, kada je u ime Srbije otišao da se pokloni žrtvama.

Aleksandar Vučić, Potočari, Srebrenica
foto: AP/Marko Drobnjaković

- To je užasan zločin i nemam problem da pokažem žaljenje i pijetet žrtvama, ali dok se ne privede pravdi svako ko je učestvovao u napadu na predsednika, tada premijera, kada je otišao da se pokloni žrtvama, ne vidim da je nama zvaničnicama tamo mesto - objasnila je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja