PRIŠTINA SPREMA OFANZIVU: Hoće članstvo u međunarodnim organizacijama i lobiraju za priznavanje lažne države
Foto: Profimedia

OFORMILI TIMOVE

PRIŠTINA SPREMA OFANZIVU: Hoće članstvo u međunarodnim organizacijama i lobiraju za priznavanje lažne države

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova, na čelu sa ministarkom Donikom Gervalom, već je započelo rad na pripremama za podnošenje zahteva za članstva u međunarodnim organizacijama, ali nije imenovalo o kojim se organizacijama radi, prenosi Reporteri.

- Pripreme obavljaju timovi kako bi bili spremni kada se otvore rokovi za prijavu - navodi se u odgovoru iz MSP-a.

Kako podseća Reporteri, jedna od obaveza prištinske strane u potpisanom Vašingtonskom sporazumu, u​​ septembru 2020. godine, bila je jednogodišnji moratorijum na lobiranje za priznanje kosovske nezavisnosti i za članstva u međunarodnim organizacijama, koji ističe u septembru.

Iz MSP-a naglašavaju da je u izradi "jasan plan" za uspostavljanje bilateralnih odnosa sa državama koje ne priznaju tzv. Kosovo i da prioritet ostaje priznanje tzv. Kosova od strane pet zemalja članica EU.

- MSP radi na jasnom planu i sa velikom ozbiljnošću na uspostavljanju odnosa sa državama koje ne priznaju (tzv.) Kosovo. Prioritet Vlade (tzv.) Kosova ostaje produbljivanje odnosa sa pet zemalja EU koje još nisu priznale (tzv.) Kosovo kako bi se te zemlje pridružile zemljama koje ga priznaju, ne ostavljajući po strani posvećenost zemljama na svim kontinentima radi obezbeđivanja novih priznanja - dodaje se u odgovoru Ministarstva za Reporteri.

Istraživač međunarodnih odnosa iz Škole za diplomatiju u Ženevi Adi Bećiri smatra da strategija lobiranja treba da bude izgrađena u koordinaciji sa transatlantskim državama.

- Trebalo bi da se koriste prijateljske veze sa SAD i Evropljanima poput Nemačke i Francuske da bismo povećali podršku pet zemalja koje nisu članice EU. Na primer, Nemačka bi mogla da pomogne u približavanju naših odnosa sa Slovačkom, dok bi Francuska, zbog svojih tradicionalnih veza sa Rumunijom, mogla značajno da utiče na bilateralne odnose (tzv.) Kosova sa rumunskom državom - rekao je Bećiri.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track