ŠTA SE KRIJE IZA JAČANJA SARADNJE: Grčka sprema priznanje nezavisnog Kosova?
Foto: EPA

Interakcija

ŠTA SE KRIJE IZA JAČANJA SARADNJE: Grčka sprema priznanje nezavisnog Kosova?

Politika -

Interakcije između Prištine i Atine sve češće, posle posete grčkih zvaničnika Kosovu Kurti imao susrete u Grčkoj, uključujući i s premijerom Micotakisom

Interakcije između Kosova i Grčke postale su sve češće u prvoj polovini 2021, pa vlada opravdana bojazan da će se podizanje odnosa Prištine i Atine na viši nivo završiti formalnim priznanjem nezavisnosti Kosova.

Mnogi bi odobrili

Prištinski portal Prishtina Insight podseća da je kosovski premijer Aljbin Kurti bio u poseti Grčkoj prošle nedelje, a da je, pored sastanaka sa velikim brojem grčkih zvaničnika, imao i razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Kurti se sastao i sa ministrom odbrane Grčke, ali i liderom opozicije Aleksisom Ciprasom. Pre toga, grčki političari su bili u poseti Prištini, a otvorena je i grčka kancelarija za vezu na Kosovu, koja funkcioniše umesto ambasade, ali na nivou ambasade.

- Sa grčke tačke gledišta, priznavanje Kosova naišlo bi na odobrenje mnogih zapadnih zemalja, uključujući jake kosovske partnere i saveznike, i smatralo bi se stvarnim doprinosom njegovoj perspektivi regionalnog mira i prosperiteta. Da bi zaključila nedavnu blisku saradnju i formalizovala bilateralne veze, preostalo je samo da se Grčka svrsta u redove onih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i uspostavile diplomatske veze. Do tada, takozvano nezavisno Kosovo trebalo bi da održi svoju politiku bliskog partnerstva sa Grčkom u brojnim oblastima od zajedničkog interesa - navodi se u tekstu.

Veliko iznenađenje

Prema rečima Živadina Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije, sve ovo što Grčka radi je veliko iznenađenje za nas.

- Niz tih događaja je kao dešavanja između dve nezavisne zemlje - poseta Prištini, poseta Atini, otvaranje kancelarija, najava nekih odnosa.... Iznenađen sam držanjem Micotakisove vlade, to odudara od dosadašnjih odnosa Srbije i Grčke. Ne želim da budem prognozer, želim da se uzdam u poštovanje međunarodnog prava. Potezi Atine unose razočaranje - kaže Jovanović, dodajući da Srbija nikad neće biti moneta za potkusurivanje bilo u „grčko-američkim, grčko-natoovskim ili grčko-turskim odnosima“.

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

Već im pomažu

Ubacili Kosovo u mnoge institucije

l Prištinski sajt podseća i da je u prošlosti grčko glasanje omogućilo da se takozvano nezavisno Kosovo pridruži Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu, Međunarodnom monetarnom fondu i Banci za razvoj Saveta Evrope. Grčka trenutno učestvuje u Euleksu i NATO misiji Kfora.

K. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track