Najnovije vesti

PETKOVIĆ POSLE OBIJANJA STANA JEDINE SRPKINJE U ĐAKOVICI: Tražimo dodatno obezbeđenje, hrabroj Dragici poslaćemo nove stvari
Foto: Kancelarija za KiM

REAKCIJA

PETKOVIĆ POSLE OBIJANJA STANA JEDINE SRPKINJE U ĐAKOVICI: Tražimo dodatno obezbeđenje, hrabroj Dragici poslaćemo nove stvari

Politika
14:14h

Advokatski tim koji je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražiće dodatno obezbeđenje povratnice Dragice Gašić i stana, uz urgenciju da što pre započnu istragu, nakon što joj je stan obijen, ispreturan i pokraden.

"Kakvu bezbednost Srbima na KiM pružaju međunarodne misije i kakva je njihova uloga, kada opština Đakovica zabranjuje zamenu najobičnijih vrata koja smo nabavili? Dragičina bezbednost direktno je u vašim rukama", napisao je na Tviteru direktor Kancelarije Petar Petković i označio - UNMIK Kosovo, Euleks Kosovo, KFOR, Miroslava Lajčaka i Misiju OEBS na Kosovu.

On je istakao da su poslednjim dešavanjima, uključujući i obijanje stana, direktno ugroženi njen život i bezbednost u Đakovici.

"Kao i do sada, hrabroj Dragici ćemo nabaviti novu kameru, nov nameštaj, hranu, kao i neophodnu insulinsku terapiju", poručio je Petković na Tviteru.

Upozorio je da na njenom stanu više nema ni vrata koja može da zatvori, što je čini lakom metom za sve ekstremiste.

Petković je naglasio da na svu njenu golgotu, Priština ćuti skoro dva meseca.

KURIR U ĐAKOVICI KOD DRAGICE GAŠIĆ: Albanci ne žele da joj prodaju ni VEKNU HLEBA
01:33

KURIR U ĐAKOVICI KOD DRAGICE GAŠIĆ: Albanci ne žele da joj prodaju ni VEKNU HLEBA

Povratnica u opštini Đakovica i jedina Srpkinja u tom gradu, Dragica Gašić našla se juče na meti provalnika. Nepoznate osobe obile su u njen stan dok je ona bila kod sestre u Klini iako na ulazu u zgradu stoje pripadnici policije takozvanog Kosova. Sve3 je ispreturano a iz stana su ukradene stvari. Dragica kaže da joj je sve izneto, ali je ona prethodnu noć ipak provela u stanu.

Kako kaže Draagica Gašić, koju je nedavno posetio i reporter Kurira, jedan od retkih ljudi u Đakovici sa kojim je mogla da progorovi srpki, iz stana je sve odneto"osim brašna i pola kilograma makarona".

Dodaje da nije problem hrana i sve ostalo što je odneto, ali jesu lekovi i mesečna doza insulina.

"Otišla sam u petak u pola četiri popodne u selo kod sestre u Veliko Kruševo, kod Kiline, da se malo odmorim. Juče smo se ja i Vuksan vratili i zatekli, šta smo zatekli, razvaljena vrata i sve počišćeno", rekla je Gašić za Kosovo onlajn.

Ispričala je da je imala zalihe hrane i u zamrzivaču, ali da je sve odneto, kao i bela tehnika, nameštaj, a ostavljeno samo brašno i pola kila makarona.

"Najveći problem su lekovi, ja sam srčani bolesnik i dijabetičar. Sestra mi je podigla mesečnu dozu", kaže Gašić.

Uz Dragicu Gašić je i tokom prethodne noći ostao prijatelj Vuksan Gojković, koji joj, po preporuci direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pomaže da ostane u rodnom gradu, u kome je niko ne želi.

Dragica Gašić
foto: Youtube Printscreen

Prema njenim rečima, vrata su skroz razvaljena i to ne može da se popravi.

"Imam vrata koja mi ne daju da ugradim, pisala sam zahtev opštini za promenu vrata, ali još nema odgovora. Vuksan je bio tu, bez njega ne bih smela da ostanem sama u stanu razvaljenih vrata. Kada sam u stanu policija dežura ispred zgrade. Tako je bilo i noćas. Noć je mirno prošla. Boriću se da ostanem na svome.", poručila je Dragica gašić

Dragica je utorak uveče rekla da ne zna ko to radi i da je sve prijavila policiji, koja je došla i napravila uviđaj.

"Bilo ih je desetak, komandir policije je bio, rekao je da će da seredi i da smiri situaciju. Ali, vrata kada su videli kakva su oni su se zapanjili", rekla je jedina Srpkinja u Đakovici, Dragica gašić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja