POČEO PROGON! PRVE TUŽBE PO INCKOVOM ZAKONU: Tužilaštvo BiH već krenulo u lov na Srbe koji negiraju genocid u Srebrenici!
Foto: Beta Slobodan Miljevic, Profimedia

tortura

POČEO PROGON! PRVE TUŽBE PO INCKOVOM ZAKONU: Tužilaštvo BiH već krenulo u lov na Srbe koji negiraju genocid u Srebrenici!

Politika -

Sramne odredbe Krivičnog zakona po diktatu Valentina Incka dale rezultate prvog dana primene - formirani prvi predmeti za nacionalno obojeni verbalni delikt

Diktat odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka ekspresno se sproveo u delo i od juče je i zvanično počeo lov na veštice, odnosno kažnjavanje svakoga ko negira da se u Srebrenici dogodio genocid. Tokom jučerašnjeg dana, prvog dana primene izmenjenog Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvo BiH je potvrdilo da su već formirani predmeti u slučajevima negiranja genocida na osnovu prijava nekoliko građana.

Novi udar na RS

S druge strane, iz dana u dan raste broj potpisnika peticije kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Peticiju je inicirao član Predsedništva BiH Milorad Dodik i u njoj se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid. Predstavnici Republike Srpske u BiH već drugi dan bojkotuju federalne institucije. Iako se srpski predstavnici nisu povukli iz institucija, već u znak protesta odbijaju da učestvuju u radu i donose odluke, pojedini političari iz BiH, poput predsednika SDP BiH Nermina Nikšića, uputili su zvaničan zahtev Incku da "bojkotašima" uskrati plate i da ovlasti zamenike i pomoćnike da obavljaju njihov posao.

No pasaran

Advokat Branko Lukić smatra da pokušaj Incka i Zapada da proguraju nametnuti zakon ne može da prođe u Republici Srpskoj, koja će se izboriti za svoja prava. On je upozorio da "ovakva gruba zloupotreba međunarodnih institucija protiv srpskog naroda u BiH može da izazove tektonske poremećaje sa nesagledivim posledicama".

Branko Lukić
foto: Zorana Jevtić

- Sve karte su na stolu. Bakir Izetbegović je rekao da se nada da će posle ove Inckove odluke Milorad Dodik prestati da govori o otcepljenju. Međutim, Inckova odluka baš izaziva da o tome ponovo počne da se govori. Peticija za ukidanje Inckovog nametnutog zakona potpisuje se i u Beogradu, bez obzira na pretnje procesuiranjem i kaznama. FBiH, odnosno BiH, morala bi da napravi mnogo velike zatvore da procesuira sve ljude koji su protiv ovoga što nam se nameće. Narod je ujedinjen i političari su ujedinjeni. No pasaran - poručio je Lukić i zaključio da atmosferu u BiH truju stranci.

Podsetimo, nametnute dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, juče su stupile na snagu, a zbog njih je za petak najavljena posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrane izmene Krivičnog zakonika RS (videti okvir) i donošenje zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Udruženje novinara Republike Srpske

Izveštavajte bez straha

Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) pozvalo je sve svoje članove, celokupnu novinarsku zajednicu u RS, ali i Federaciji BiH, da bez straha od povratka verbalnog delikta nastave da izveštavaju o svim pojavama u društvu po svojoj savesti i uz primenu profesionalnih standarda. Iz UNRS navode da demokratija i osnovna ljudska prava neće i ne mogu biti oduzeta objavom stranog državljanina na bilo čijoj mrežnoj stranici.

Banjaluka spremila odgovor

Do 15 godina zatvora za kaljanje Srpske

Radio-televizija Republike Srpske objavila je predlog izmene Krivičnog zakona Republike Srpske o kom su se dogovorili predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS. Izmene predstavljaju odgovor na Inckovu odluku i osnov je zaštite RS i njenih građana.

Četiri izmene će biti na dnevnom redu:

1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2. Ako je delo iz stava 1 ovog člana izvršeno na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

3. Ako je delo iz stava 2 ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dve do deset godina.

4. Ako su dela iz stava 1 do 3 ovog člana izvršena u nameri promene ustavnog uređenja RS, njene teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do 15 godina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track