PAVIĆEVIĆ O INICIJATIVI OTVORENI BALKAN: Ovo je najozbiljniji projekat mira na Balkanu, ko ne učestvuje - ne razume procese!
Foto: Privatna arhiva

ocena

PAVIĆEVIĆ O INICIJATIVI OTVORENI BALKAN: Ovo je najozbiljniji projekat mira na Balkanu, ko ne učestvuje - ne razume procese!

Politika -

Inicijativa "Otvoreni Balkan" je najozbiljniji projekat mira na Balkanu i potencijalnog ekonomskog progresa u našem regionu u poslednje dve decenije, ocenjuje Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

- Ko ne učestvuje u ovom projektu, taj ne razume aktuelne procese ni u našem regionu ni u Evropi - naveo je Pavićević na tviteru.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su juče u Skoplju tri dokumeta, koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama.

Skoplje, Ekonomski forum, Aleksandar Vučić, Edi Rama, Zoran Zaev
foto: Printscreen/Youtube/Vlada Republike Severne Makedonije

Lideri tri zemlje potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu, u okviru inicijative "Mini Šengen", koja je sada preimenovana u "Otvoreni Balkan", Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Vučić je poručio da je cilj inicijative da olakša život građanima i poboljša životni standard, da u njoj nema ničega što je upereno protiv bilo koga i naglasio je da, ako uspeju u njenoj implementaciji, od 1. januara 2023. neće biti granica za građane tri zemlje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja