VATROGASCI ZADUŽENI ZA BEZBEDNOST NA VRAČARU: Stanari urušene zgrade ulaze u svoje domove, samo da uzmu najdraže stvari (FOTO)
Foto: Marko Nikolić

vidovdanska ulica

VATROGASCI ZADUŽENI ZA BEZBEDNOST NA VRAČARU: Stanari urušene zgrade ulaze u svoje domove, samo da uzmu najdraže stvari (FOTO)

Beograd -

U Vidovdanskoj 2a na Vračaru gde se pre dve nedelje urušilo deo zgrade zbog kopanja temelja na gradilištu pored - potresne i dramatične scene.

Stanarima je jutros omogućeno da samo na krako uđu u svoje domove i uzmu ono najneophodnije - lične stvari i ono što im je najdraže - fotografije i uspomene, pre nego što cela zgrada bude srušena.

Vatrogasci ruše prozore, kako bi neki stanari mogli da uđu u svoje domove.

Građevinski fakultet završio je procenu bezbednosti i rizika, tako da su stručnjaci dali zeleno svetlo da stanari nakratko uđu u delove stana gde je bezbedno, bez zadržavanja i uzmu dokumenta i neophodne stvari.

Kako se saznaje na licu mesta, za sada je jedina opcija za stanare iz potkrovlja da u svoje domove uđu preko krovnih prozora. Vatrogasci su tu da kako bi to proteklo bezbedno, a da li će ipak biti moguća i neka druga opcija, videće se još u toku same akcije.

1 / 15 Foto: Marko Nikolić

Stanari su prilično uznemireni, potreseni, bilo je puno suza jutors.

Podsetimo, stanari su danas prvi put u svojim stanovima od kako se pre dve nedelje, tačnije 16. jula, urušio deo zgrade zbog kopanja temeljne jame na gradilištu pored.

Što se tiče sudbine urušene zgrade, ona će, kako je nedavno odlučeno na sastanku stanara i predstavnika Grada, biti srušena, na njenom mestu biće podignuta nova, a oštećeni stanari dobiće na tom mestu stanove iste kvadrature kakve su i imali.

Rok za završetak svih radova je, kako je obećano na sastanku, godinu dana, a kako je izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Grad će preuzeti i sve oko podnošenja tužbe protiv odgovornih.

Dok nova zgrada ne bude izgrađena, stanari Vidovdanske 2a moći će da koriste gradske stanove, obećano je. Međutim, to se još nije dogodilo. Porodice koje nisu imale gde, i dalje su smeštene u hotelu "Slavija", rekli su nam, dok je nekoliko njih kod prijatelja i rodbine.

Novčana pomoć stanarima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je danas da će pet porodica koje su izgubile stanove prilikom urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici, a koje su živele u njima, dobiti sledeće sedmice novčanu pomoć, u iznosu od po 304.596 dinara.

Ta odluka je doneta danas, na predlog Štaba za vanredne situacije, rekao je Vesić.

On je naveo da očekuje da će za oko dve nedelje potpisati ugovor sa građanima koji su izgubili krov nad glavom prilikom rušenja zgrade, i da će nakon toga Direkcija za građevinsko zemljište početi sa izgradnjom njihovih stanova.

Dok se to ne dogodi, kako kaže, četiri porodice koje nemaju smeštaj, moći će privremeno da borave u gradskim stanovima.

"Kao država i društvo, uradili smo apsolutno sve da pomognemo našim sugrađanima i oni su zadovoljni, jer smo pokazali da možemo da budemo solidarni i da stanemo iza njih, posebno kad im se desi nešto za šta nisu krivi", rekao je Vesić.

On je naveo i da su stanari zgrade u Vidovdanskoj ulici, na osnovu mišljenja Građevinskog fakulteta, koji je procenio da je bezbedno, počeli da ulaze u stanove, kako bi uzeli najosnovnije stvari.

"Važno je da mogu da uđu i uzmu stvari, kako ne bi bilo uništeno ono što ima životnu vrednost, kao što su slike, uspomene... Zahvalan sam Građevinskom fakultetu što je pomogao u tome", rekao je Vesić.

(Tanjug)

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track