SUZANA, KAKO SE ZOVE ONO NA INSTAGRAMU? A, STORI Vučić: U to čudo ću da okačim kolika je stopa rasta
Foto: Tanjug Printscreen

PREDSEDNIK U VELIKOJ PLANI

SUZANA, KAKO SE ZOVE ONO NA INSTAGRAMU? A, STORI Vučić: U to čudo ću da okačim kolika je stopa rasta

Politika -

VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok koja se gradi između Velike Plane i Žabara.

Reč je o stanici koja se gradi u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

- Što se tiče procene stope rasta, prvi kvartal je plus 1,7, više od očekivanog a sad mi smo očekivali 10,6 za drugi kvartal a tako je i u MMF a mi se nadamo da to bude 13,5 a ja sam se ponadao da može i više.. Danas popodne imaćemo procenu oko 4-5 popodne... Ja ću da se slikam... ono... kako se to zove... Suzana, kako se zove ono kad okačite na Instagram, šta radim s tim... A stori... U to čudo ću da okačim da ljudi vide dal smo uspeli ili nismo - rekao je predsednik danas u Velikoj Plani, posle obilaska kompresorke stanice koja će sprečavati gubitak gasa na putu do potrošača.

- Radimo sve što je u našem najboljem interesu, smanjivaćemo troškove u turizmu, ugostiteljstvu... Reč je inicijativi za budućnost - rekao je predsednik Srbije danas u Velikoj Plani sumirajući utiske i s jučerašnjeg poslovnog foruma u Skoplju i incijative Open Balkan.

Gasovod žila kucavica za privredu i više investitora

Predsednik Srbije izjavio je danas da bi kompresorska stanica "Velika Plana" na gasovodu Balkanski tok, koja se gradi između Velike Plane i Žabara, trebalo da bude završena do oktobra i pozvao radnike da iako rade u teškim uslovima probaju da ispune taj rok. Naglasio je da je gasovod žila kucavica za razvoj privrede i privlačenje novih investitora.

Vučić je posle obilaska radova rekao da je Srbija ranije u veoma kratkom roku izgradila gasovod u dužini od 402 kilometra, ali da sada postoji minimalno kašnjenje na toj stanici od mesec ili dva, ako imamo u vidu koronu i sve druge probleme sa kojima smo se suočavali, prenosi Tanjug. "Ponosan sam na to što se nalazimo ovde u Zzabarima i uskoro ćemo otvoriti ovu velelepnu kompresorsku stanicu. Bez kompresorske stanice i 36 objekta i mnogo onih ispod zemlje, ne bi mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa. Imali bi velike gubitke i ne bi mogli da dopremimo gas do Mađarske", kazao je Vučić.

Predsednik ističe da je to veoma važan projekat za energetsku sigurnost zemlje koja će zajedno sa hranom i finansijskom stabilnosti biti ključna stvar u narednih 20 godina. Vučić je rekao da takav gasovod nismo izradili u poslednjih 80 godina, a sada kao da se stidimo velikih uspeha i da to kažemo. "Gasovod je žila kucavica i suština. Da vidimo i nove elektrane koje ćemo graditi, da li će biti gasne ili vetroelektrane illi neke druge, hidroelektrane ili termoelektrane", naveo je Vučić.

Predsednik je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima. "Znam koliko je teško, molim vas, jer moramo da završimo ceo posao do 1. oktobra, imam strah da nećemo stići, a ako stignemo nagradićemo ljude, ali vas molim, bez obzira na ove veoma teške uslove da to uradimo", poručio je Vučić.

Kaže da je ponosan na taj projekat i da ćemo kada bude sve izgrađeno, kada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz gasovod prođe više od 12 milijardi kubnih metara gasa, zarađivati novac na tranzitnom gasu i kada ga budemo isporučivali zemljama u regionu, možda do BiH, Hrvatske i drugih.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track