Najnovije vesti

PREDSEDNIK SRBIJE U VELIKOJ PLANI: Razvedite tu mrežu već jednom! S radnicima razgovarao i na ruskom (VIDEO)
Foto: Tanjug Printscreen

obilazak kompresorske stanice

PREDSEDNIK SRBIJE U VELIKOJ PLANI: Razvedite tu mrežu već jednom! S radnicima razgovarao i na ruskom (VIDEO)

Politika
12:12h

Kako izdržavate vrućinu, upitao je radnike kojih na gradilištu kompresorske stanice ima svakodnevno po 1.500 a među njima su i Rusi, Slovenci, Turci

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok koja se gradi između Velike Plane i Žabara.

1 / 8 Foto: Tanjug Printscreen

Reč je o stanici koja se gradi u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

Predsednik je na samom početku obilaska razgovarao sa graditeljima i poručio im: Razvedite tu mrežu već jednom!

- Zadovoljan sam. Godinama smo čekali da radimo ovako važne infrastrkturne projekte, a gasovod je svakako jedna od najvažnijih. Ovo je velika stvar za Srbiju, rekao je Vučić tokom obilaska radova i razgovora sa radnicima.

Vučić je primetio da je državni put od Velike Plane do Žabara dosta loš i naložio da se uradi tih devet kilometara. U Plani na ovom projektu svakodnevno radi 1.500 radnika koji su želeli da pozdrave šefa države koji je porazgovarao sa njima, pitao ih kako su i kako rade po ovoj vrućini.

Aleksandar Vučić, Velika Plana
foto: Tanjug Printscreen

- Kako izdržavate vrućinu - upitao je predsednik koji je radnike iz Rusije pozdravio na ruskom a potom i nakratko popričao s njima na njihovom maternjem jeziku.

Potom je porazgovarao i sa predstavnikom kompanije iz Slovenije. Na gradilišti tu radi i 70 Turaka za koje je Vučić rekao da su dobri radnici i primetio da nam fale i tesari i mesari kao i radnici na gradilištima kojih trenutno u Srbiji ima čak 80.000 u ovom trenutku.

1 / 7 Foto: Tanjug Printscreen

Predsedniku i gostima potom je prikazana video-prezentacija koja je objasnila čemu služi i kako funkcioniše kompresorska stanica.

Predsednik je u obraćanju rekao da je reč o velikom projektu, da se kasni mesec-dva ali to nije ništa u odnosu na okolnosti poput korone.

Inače, kompresorska stanica "Velika Plana" je jedina kompresorska stanica na trasi ovog gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske, gde se spaja sa Turskim tokom preko naše zemlje, vodi do Mađarske i srednje Evrope. Obilasku radova prisustvuju generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, direktor Gastransa Igor Jolkin i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko. Bajatović je rekao se ta stanica radi po najsavremenijem standardu za zaštitu od požara i da je procenat izgradnje sada 87,4 odsto. Bajatović je kazao da je plan da se odatle dalje gasifikuje istočna Srbija.

Gasovod žila kucavica za privredu i vise investitora

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavio je danas da bi kompresorska stanica "Velika Plana" na gasovodu Balkanski tok, koja se gradi između Velike Plane i Žabara, trebalo da bude završena do oktobra i pozvao radnike da iako rade u teškim uslovima probaju da ispune taj rok. Naglasio je da je gasovod žila kucavica za razvoj privrede i privlačenje novih investitora.

Vučić je posle obilaska radova rekao da je Srbija ranije u veoma kratkom roku izgradila gasovod u dužini od 402 kilometra, ali da sada postoji minimalno kašnjenje na toj stanici od mesec ili dva, ako imamo u vidu koronu i sve druge probleme sa kojima smo se suočavali.

"Ponosan sam na to što se nalazimo ovde u Žabarima i uskoro ćemo otvoriti ovu velelepnu kompresorsku stanicu. Bez kompresorske stanice i 36 objekta i mnogo onih ispod zemlje, ne bi mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa. Imali bi velike gubitke i ne bi mogli da dopremimo gas do Mađarske", kazao je Vučić. Predsednik ističe da je to veoma važan projekat za energetsku sigurnost zemlje koja će zajedno sa hranom i finansijskom stabilnosti biti ključna stvar u narednih 20 godina.

Vučić je rekao da takav gasovod nismo izradili u poslednjih 80 godina, a sada kao da se stidimo velikih uspeha i da to kažemo. "Gasovod je žila kucavica i suština. Da vidimo i nove elektrane koje ćemo graditi, da li će biti gasne ili vetroelektrane illi neke druge, hidroelektrane ili termoelektrane", naveo je Vučić. Predsednik je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima. "Znam koliko je teško, molim vas, jer moramo da završimo ceo posao do 1. oktobra, imam strah da nećemo stići, a ako stignemo nagradićemo ljude, ali vas molim, bez obzira na ove veoma teške uslove da to uradimo", poručio je Vučić. Kaže da je ponosan na taj projekat i da ćemo kada bude sve izgrađeno, kada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz gasovod prođe više od 12 milijardi kubnih metara gasa, zarađivati novac na tranzitnom gasu i kada ga budemo isporučivali zemljama u regionu, možda do BiH, Hrvatske i drugih.

Vučić je pitao Bajatovića za gasifikaciju Valjeva, koji je rekao da se radi na izradi plana, projektovanju i da počinje eksproprijacija zemljišta. Kada je reč o gasifikaciji na potezu od Leskovca do Vranja, Bajatović je rekao da su pripreme u toku i da bi trebalo od oktobra da počnu da rade taj deo. Vučić je zatražio od Bajatovića da se razvede gas i za Surčin, Belu Crkvu i Kovačicu.

Aleksandar Vučić, Velika Plana
foto: Tanjug Printscreen

Bajatović je kazao da je na gradilištu kompresorske stanice "Velika Plana" angažovano oko 1.500 radnika dnevno. Početkom meseca Srbijagas i mađarska gasna kompanija FGSZ spojile su cevi Balkanskog toka, čime je kompletirana čitrava trasa Balkanskog toka. Prema planu, trebalo bi da prve količine tranzitnog ruskog gasa kroz našu zemlju do srednje Evrope poteku 1. oktobra. Dužina gasovoda kroz Srbiju od Zaječara, gde ulazi iz Bugarske, do Horgoša gde se spaja s mađarskim delom trase je 403 kilometra.

Predsednik Vučić je ranije ocenio da je ovaj gasovod od ključne važnosti za razvoj Srbije, jer obezbeđuje energetsku stabilnost zemlje i nove investicije. Dodao je kako će Balkanski tok znatno smanjiti troškove dopremanja gasa koji smo preko Ukrajine i Mađarske plaćali 48 dolara po kubnom metru, dok će nas ubuduće koštati 12 do 14 dolara.

1 / 13 Foto: Tanjug Printscreen

Na teritoriji Srbije osim ove kompresorske stanice, izgrađeno je 18 blok stanica, četiri prijemno-otpremna čistačka mesta i četiri merne stanice. Na kompresorskoj stanici obavlja se filtracija, prečišćavanje gasa od mehaničkih primesa i sabijanje gasa i njegovo hlađenje radi daljeg transporta sa zadatim parametrima temperature i pritiska kroz magistralni gasovod do sledeće kompresorske stanice.

Za ceo gasovod kroz Srbiju upotrebljeno je 190.000 tona cevi velikog prečnika, izgrađeno je 12 prelaza preko velikih vodenih prepreka, uključujući Dunav u dužini od 1.400 metara, što je evropski rekord. Realizacija projekta trajala je od 2019. do 2021. godine, a prema planovima gasovodom će prolaziti do 12,4 milijardi kubika gasa godišnje za potrebe Srbije i zemalja EU, podseća Tanjug. Investitor projekta je Gastrans, zajedničko preduzeća Gasproma i Srbijagasa. Kompresorsku stanicu "Velika Plana" gradi firma IDC.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track