INCKO PORAŽEN: Sve partije u Republici Srpskoj jednoglasno ODBACILE NAMETNUTE ODLUKE!
Foto: Dado Đilas, EPA Fehim Demir

PROPAO PODMUKLI PLAN

INCKO PORAŽEN: Sve partije u Republici Srpskoj jednoglasno ODBACILE NAMETNUTE ODLUKE!

Politika -

Milorad Dodik rekao uoči posebne sednice Skupštine RS, na kojoj je odlučeno da se ne primenjuju odredbe visokog predstavnika, da je zadovoljan slogom koju su iskazali predstavnici partija

Nametnuta odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom su predviđene zatvorske kazne za negiranje genocida u Srebrenici neće se primenjivati u Republici Srpskoj, jednoglasno je juče odlučeno na posebnoj sednici Narodne skupštine RS!

NSRS usvojila je juče po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Zlatna ribica

Predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da je Republika Srpska jedinstvena i da se nakon ove sednice odluka odlazećeg visokog predstavnika Incka neće moći primenjivati.

- Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom je gurnuo BiH u najveću krizu nakon rata - rekao je Čubrilović.

Institucije Republike Srpske, kako je odlučeno, neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika. Izmenama Krivičnog zakonika Srpske prvi put se uvodi krivična povreda ugleda RS i njenih naroda.

Predsednici svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske potpisali su juče zaključke koje su usaglasili u ponedeljak na zajedničkom sastanku, a u kojima su odbacili poslednju nametnutu odluku Incka. Lideri stranaka smatraju ništavnom i neprihvatljivom odluku o kažnjavaju svih koji govore da se u Srebrenici nije dogodio genocid!

Nema pravo

Srpski član Predsedništva i lider SNSD Milorad Dodik rekao je uoči posebne sednice da to zasedanje predstavlja jedinstvo srpskog naroda. Dodik je rekao da je zadovoljan zbog „sloge koju su iskazali svi predstavnici političkih partija iz RS“.

- Jedina tema koja nas je okupila jesu nametnuta rešenja visokog predstavnika, na šta nema pravo. Koliko vidim, i ovaj novi visoki predstavnik (Kristijan Šmit) planira da čini isto - dodao je on.

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici kršili međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH, kao i da su srpski političari protiv nametanja zakona.

- Pala je politika Evropske unije, koja se poziva na pravo. Pali su njihov autoritet i priča o vladavini prava - ocenio je on.

Dodik je dodao da Šmit „nije legalno izabran i da Republika Srpska nema obavezu da sarađuje s njim“ jer, kako je rekao, njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

Dodik je najavio da će već na sledećoj sednici Skupštine opštine Srebrenica biti smenjen potpredsednik lokalnog parlamenta Ćamil Duraković zbog „progona novinara“. Podsetimo, Duraković je Tužilaštvu BiH prijavio novinara RTRS Branislava Ðuričića zbog tvitova da se u Srebrenici nije desio genocid.

Željka Cvijanović, predsednica RS, oglasila se na svom Instagram profilu.

- RS je slobodno i demokratsko društvo u kojem će sada i ubuduće odluke donositi institucije, a ne visoki predstavnici.

Milorad Dodik

Bakir ide u lov na veštice, a BiH puca po šavovima!

l Dodik je rekao da se SDA neće oporaviti u bošnjačkom političkom telu čak i ako njen lider Bakir Izetbegović nastavi da ga napada, jer je i Bošnjacima jasno da on „ide u lov na veštice dok se u SDA odvija egzodus kadra, a BiH puca po šavovima“.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu u kojoj njega optužuje za nefunkcionisanje BiH, Dodik je rekao da je šteta što i posle 28 godinatraži krivicu u svima osim u svojoj partiji.

Bakir Izetbegović
foto: Privatna arhiva

Inckov naslednik pred dolazak u BiH

Šmit: I Srbi su imali tešku sudbinu i doživeli loše stvari

l Nemački političar Kristijan Šmit, koji iduće sedmice preuzima dužnost visokog predstavnika u BiH, u intervjuu za Dojče vele izložio je svoje prioritete i poručio da se nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida ne mogu postići promene u društvu.

Šmit je rekao i da ga ne dotiče previše to što mu je početak rada otežan činjenicom da Rusija dovodi u pitanje legitimnost njegovog imenovanja i što je lider Srba u BiH Milorad Dodik najavio da nema nameru da sarađuje sa njim.

- Političar sam već 30 godina i naviknut sam, znam kako raditi i ophoditi se sa protivrečnim, suprotnim ili drugačijim mišljenjima - rekao je on.

Dodao je da on nije tu da zastupa nečije interese:

- Ja nisam tu da zastupam nečije interese. Moram biti tu podjednako za sve. To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovom regionu imali tešku sudbinu i doživeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano. Zato svima poručujem: Samo opušteno!

Kristijan Šmit
foto: Privatna arhiva

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track