Najnovije vesti

KO JE BIO MIROSLAV LAZANSKI: Pisac, novinar i vojnopolitički komentator, izveštavao iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji
Foto: Printscreen/Happy TV

Napisao sedam knjiga

KO JE BIO MIROSLAV LAZANSKI: Pisac, novinar i vojnopolitički komentator, izveštavao iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji

Politika
08:59h

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski preminuo je danas iznenada u 71. godini.

Miroslav Lazanski bio je pisac, novinar i vojnopolitički komentator rođen je u Karlovcu 18. septembar 1950. godine.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a na funkciju ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji itd.

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa (oktobra 1982) i generala Džona Galvina (1990). Takođe je intervjuisao maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva (1982), komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova (1986), ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova (1988), komadanta ratne mornarice SSSR, admirala flote Vladimira Černavina, predsednika Sirije, maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije, Bašara el Asada (2016), te još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Kolumnista je dnevnih novina Politika gde mahom piše o vojnim i geopolitičkim temama.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine i tada je prestao da piše kolumne za "Politiku".

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track