KANCELARIJA ZA KIM: Ubijeni mladi u Goraždevcu simbol mučeništva i nepojmljive ideologije mržnje
Foto: Kurir

da se nikad ne zaboravi

KANCELARIJA ZA KIM: Ubijeni mladi u Goraždevcu simbol mučeništva i nepojmljive ideologije mržnje

Politika -

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su mladi koji su na današnji dan pre 18 godina ubijeni u Goraždevcu na Kosovu "simbol mučeništva i stradalništva" Srba na Kosovu i "nepojmljive ideologije mržnje, usmerene ka čitavom jednom narodu".

"Ali, i pokazatelj da zlo nikada ne miruje i da je trajan i održiv mir nešto što nam je neophodno i za šta moramo da se zalažemo i izborimo", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Na današnji dan pre 18 godina u Goraždevcu na Kosovu u napadu nepoznatih osoba rafalima ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Djordje Ugrenović (20) dok su se kupali u reci Bistrici.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsetili su da je zločin u Goraždevcu jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska medjunarodnih misija na Kosovo i Metohiju, pored ubistva žetelaca u Starom Gracku, ubistva porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš-ekspres", kod Podujeva.

Kancelarije je podsetila da uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", napadači na srpsku decu do danas nisu pronadjeni, a Euleksov tužilac je 25. decembra 2010. godine i zvanično obustavio istragu u ovom postupku.

"Neuspeh medjunarodnog pravosudja u rasvetljavanju zločina nad srpskim stanovništvom, nizbrisiva je mrlja na obrazu onih, čiji su osnovni zadatak i dužnost bili uspostavljanje vladavine prava i zakona na poratnom Kosovu i Metohiji", dodaje se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track