BALŠA BOŽOVIĆ U GRUBORIMA i PLAVNU: Odao počast srpskm civilima ubijenim u operaciji “Oluja obruč”! NE SMEMO ZABORAVITI ŽRTVE
Foto: Privatna Arhiva

sećanje na stradale

BALŠA BOŽOVIĆ U GRUBORIMA i PLAVNU: Odao počast srpskm civilima ubijenim u operaciji “Oluja obruč”! NE SMEMO ZABORAVITI ŽRTVE

Politika -

Predsednik Izvršnog odbora Akadmije za razvoj demokratije Balša Božović prisutovao je danas u Gruborima i Plavnu komemoraciji ubijenima 1995. godine u operaciji “Oluja obruč” i odao poštu civilnim žrtvama.

On je naglasio da je procesuiranje zločina počinjenih prema civilima u ratovima devedesetih godina najvažniji deo suočavanja sa prošlošću u celom region I da je to korak bez kojeg nisu mogući pomirenje i miran suživot.

- Danas smo ovde u Plavnu i Gruborima da odamo počast ubijenim civilima srpske nacionalnosti kojima je tokom i nakon Oluje ukinuto pravo na život samo zato što su bili Srbi. Danas smo ovde kako ih nikada ne bismo prepustili zaboravu, kako bismo još jednom pokazali odlučnost da nijedan zločin ne sme proći nekažnjeno. Ovde smo i da podsetimo pravosuđe i sve nadležne organe da učine mnogo veće napore i da kazne počinioce i dodele pravdu žrtvama i njihovim porodicama. Da kažemo da nikada niko ne sme da se plaši zbog toga što je Srbin ili Hrvat i da poručimo da je jedino uz pravdu i vladavinu prava suživot moguć - izjavio je Božović.

Balša Božović
foto: Privatna Arhiva

On je istakao da su Milorad Pupovac, Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj i Samostalna demokratska Srpska stranka svojim odnosom prema žrtvama, zločinima, zločincima i svojim radom na pomirenju Srba i Hrvata u Hrvatskoj ispisali časne stranice hrvatske istorije kojima će se pre ili kasnije ponositi cela Hrvatska.

Božović je na kraju rekao da je ponosan sam što je danas bio sa ljudima koji žele i bore se za mir, pravdu, pomirenje i dostojanstven život i koji rade sve što je u njhovoj moći da mržnja zauvek prestane.

Osim Balše Božovića, komemoraciji srpskim žrtvama su prisustvovali i Boris Milošević, potpredsednik Vlade Republike Hrvatske, kao i Anja Šimpraga, zastupnica u Hrvatskom Saboru.

Kurir.rs/ Foto/Source:Privatna Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track