Najnovije vesti

LSV: Uvesti obavezu vakcinacije za zdravstvo, prosvetu i sve javne službe
Foto: Zorana Jevtić

saopštenje

LSV: Uvesti obavezu vakcinacije za zdravstvo, prosvetu i sve javne službe

Politika

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku uvede obavezu vakcinacije protiv koronavirusa za sve zdravstvene i prosvetne radnike i za sve zaposlene u javnim službama.

- Poslednji podaci o velikom broju zaraženih, hospitalizovanih i umrlih govore da je poslednji trenutak da se načini ovaj korak. Vakcinisano je svega 50 odsto građana što očito nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta. Pojedine države, pre svega SAD, Francuska, Italija, Grčka i Slovenija, propisale su obaveznost vakcinacije za pojedine službe u državi. U SAD je uvedena obaveza vakcinacije u preduzećima koje broje više od 100 zaposlenih - navodi portparol LSV Aleksandar Marton i dodaje da se na taj način očekuje porast broja vakcinisanih za 20 odsto.

Primedbe da Ustav Republike Srbije ne dopušta uvođenje obaveze vakcinisanja prema Martonovim rečima ne stoje jer je jasno da Ustav garantuje prava i slobode građana, ali ne po cenu ugrožavanja drugih pojedinaca i opšteg interesa.

- Potrebno je pomenuti i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prema kojem se protiv zarazne bolesti može odrediti obavezna vakcinacije ako se utvrdi opasnost od prenošenja. Država Srbija mora povući ovaj konkretan korak i na taj način sprečiti porast broja zaraženih, hospitalizovanih i umrlih. Nažalost, jasno je da je veliki deo stanovništva potpao pod uticaj antivakserskog pokreta koji snažno deluje u Srbiji. Protiv neodgovornih pojedinaca se mora boriti jasnom i nedvosmislenom politikom poštovanja nauke i struke. Pojava vakcine je u XX veku spasila milione života, posebno dečijih, i za 25 godina produžila očekivani životni vek građana. Država u borbi protiv koronavirusa mora slediti nauku. Sve ostalo bi bilo neodgovorno i opasno po građane - navodi Marton.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track