Najnovije vesti

PRIŠTINA ODUSTALA OD INTERPOLA: Albanci neće tražiti članstvo na jesenjoj sednici, ali već imaju SPREMAN PLAN za sledeću godinu
Foto: Profimedia

kim

PRIŠTINA ODUSTALA OD INTERPOLA: Albanci neće tražiti članstvo na jesenjoj sednici, ali već imaju SPREMAN PLAN za sledeću godinu

Politika

Ministar unutrašnjih poslova lažne države Kosovo Dželjalj Svečlja najavljuje da se Priština neće prijaviti za članstvo u Interpolu na predstojećoj Generalnoj skupštini te međunarodne organizacije.

- Već sam odlučio da se na ovogodišnjoj sednici nećemo prijavljivati ​​za članstvo s obzirom na nedostatak ozbiljnih priprema kosovskih institucija. Već smo osnovali radnu grupu, koja će pripremiti svu dokumentaciju, ali će takođe preduzeti sve potrebne korake kako bi osigurala članstvo sledeće godine. Počećemo s pripremom strategije lobiranja, prvo ćemo kontaktirati naše saveznike, gde nećemo govoriti o njihovom glasanju, već i o njihovoj podršci u ovom procesu. Normalno, tada ćemo zajedno sa MIP prolaziti po državama, što će od članstva Kosova u Interpolu imati koristi ne samo nama, već i regionu i čitavom demokratskom svetu - rekao je Svečlja koji je ukupnu bezbednosnu situaciju na KiM ocenio mirnom i bez ozbiljnijih incidenata na severu.

Porast broja ubistava na KiM, posebno žena, prema njegovim rečima, deo je otežane situacije jer veliki broj građana ima pristup ili čak nosi ilegalno oružje u rukama, što, kako kaže, treba zaustaviti što je pre moguće.

- Policija je konstantno posvećena sprečavanju svake vrste nasilja. Prioritet za nas je nasilje u porodici, a za to postoje posebne procedure, kako za prijavu, tako i za poduzimanje potrebnih koraka u vezi s ubistvima. Već imamo prve inicijative za promenu zakona o oružju i za izmenu krivičnog zakona - kaže Svečlja.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja