01:42

stanovi

KURIR TELEVIZIJA

STUDENTI U POTRAZI ZA STANOVIMA, KIRIJE PREVISOKE, A OBJEKATA NEDOVOLJNO: Mesečna renta od 300 do 350 evra

Beograd -

Početak akademske školske godine počinje sa prvim danima oktobra, kada brucoši i studenti tragaju za privatnim smeštajem u gradovima u kojima studiraju.

Mesečna kirija u prestonici košta od 300 do 350 evra, što za mnoge roditelje predstavlja ozbiljan izdatak.

"Kako može da neko izdvoji 350 evra, kako će da preživi.", "Kad se pogleda prosečna plata i prosečna cena za izdavanje stana, mislim da to sve govori.", "Nas je troje i plaćamo manje od toga. A kad bi morala sama da živiš da li bi ti to bilo skupo? Da, definitivno da", neki su od komentara mladih sugrađana.

Miloš Mitić
foto: Kurir TV

Miloš Mitić iz agencije za nekretnine za Kurir televiziju kaže da se pri odabiru gleda dobra povezanost sa gradskim saobraćajem, u slučaju da se bira jeftinija opcija na periferiji grad, kao i blizina fakulteta.

"Tako i u tim krajevima može da se nađe sasvim povoljan stan u nekim cenovnim rangovima koje oni traže", navodi on.

Za kupovinu stana potrebno je izdvojiti od 1.300 do 1.800 evra za jeftiniju opciju po kvadratu, dok je skuplja varijanta od 2.500 do 4.000 evra.

Miloš Mitić
foto: Kurir TV

Po podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvih šest meseci ove godine u prestonici je najskuplji kvadrat prodat u Beogradu na vodi i to za 9.721 evro, dok je najskuplji stan kupljen na Novom Beogradu za milion i skoro 900 hiljada evra.

Uporedo sa cenom novogradnje, raste i cena starogradnje što potvrđuje da je u takvim zgradama na Vračaru najviša vrednost kvadrata iznosila 4.615 evra, te se kupci pre odlučuju za stanove u novim zgradama.

Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije objašnjava da postoji zainteresovanost kupaca i interes da kupuju nekretnine po tim cenama, što, kako kaže, govori o ravnoteži cena. (Kurir.rs)

Bonus video:

01:21

SMIRIVANJE CENA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA TEK 2023. GODINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track