BORA JOVIĆ PRED SMRT OTKRIO! Mira mi se POSLE 20 GODINA javila iz Moskve! Hvalila se da se ofarbala u plavo, pita kako izgledam!
Foto: Filip Plavčić, Privatna Arhiva

šok detalji

BORA JOVIĆ PRED SMRT OTKRIO! Mira mi se POSLE 20 GODINA javila iz Moskve! Hvalila se da se ofarbala u plavo, pita kako izgledam!

Politika -

Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ i lider SPS Borisav Jović godinama je bio jedan od najbližih saradnika predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića. S njim se razišao 1995. godine, a kako piše u svojoj memoarskoj knjizi "Na ivici provalije", koja se u prodaji pojavila ovih dana - baš kada je on umro - velike nesuglasice s Miloševićem imao je zbog njegove supruge Mire Marković.

Borisav Jović
foto: Filip Plavčić

Ipak, Markovićeva mu se, otkriva Jović, posle skoro 20 godina iznenada javila iz Moskve, gde je bila u bekstvu.

- Sredinom 2013. iznenada mi se javila iz Moskve, gde je pobegla od crvene poternice vlasti. Bez muža i bez dece. Pita me kako sada izgledam. Kažem joj: "Kako mi priliči u 86. godini." Ona se hvali da se ofarbala u plavo i da joj svi kažu da odlično izgleda i, još, da sam ja kod nje bolje prošao nego ona kod mene. Valjda u međusobnom ratovanju? Ako je ratovanja bilo, bilo je samo s njene strane. Ja u njemu nisam učestvovao - piše Jović u knjizi.

Osvrnuo se i na lik i delo Slobodana Miloševića. Kako navodi u knjizi, iako je imao ogromnu podršku građana, Milošević je imao i mane, usled kojih je pravio greške koje su dovele do njihovog političkog sukobljavanja i Jovićevog uklanjanja iz politike.

Dodaje da je Milošević bio specifična ličnost za saradnju: "S njim je trebalo umeti sarađivati ako se želi opstati u saradnji", te da je sebe video kao mitsku ličnost, sa tolikim večnim poverenjem građana da nikada ne može da izgubi na izborima.

Slobodan Milosevic
foto: Profimedia

- Pre svega, Milošević je imao veliku falinku da bi se uopšte bavio političkim radom, i to ne samo jednu. Imao je predubeđenje, lično verovanje da je toliko cenjen u narodu da će biti večno biran i da će večno pobeđivati. Druga velika falinka, koja je verovatno proizlazila iz prve, bila je sklonost da sam donosi odluke, bez konsultacije sa stvarno nadležnim organom, pa da, pošto je već doneo odluku, taj nadležni organ obaveštava o tome, sa očekivanjem bezrezervne podrške. Pošto je bio netolerantan za mišljenja suprotna svojim, a ulaženje u polemiku bilo mu je ispod dostojanstva, on je beležio i pamtio, pa je prvom prilikom odstranjivao neposlušne koji imaju svoje mišljenje. I, na kraju, treća falinka. Bio je ubeđen da celokupna podrška birača našoj partiji zavisi od njega, da su svi ostali u rukovodstvu partije tu zahvaljujući njemu, pa prema tome, može da ih smenjuje kako njemu odgovara, a odgovara mu poslušnost - navodi Jović.

Šta je Jović još otkrio u svojim memoarima - čitajte u sutrašnjem broju Kurira!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track