SELAKOVIĆ U NJUJORKU IMAO NIZ SASTANAKA: Ministar Srbije se sastao sa kolegama iz Sirije, Indonezije i Gane (FOTO)
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

za unapređenje saradnje

SELAKOVIĆ U NJUJORKU IMAO NIZ SASTANAKA: Ministar Srbije se sastao sa kolegama iz Sirije, Indonezije i Gane (FOTO)

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku sa kolegama iz Sirije, Indonezije i Gane.

Selaković se sreo sa ministrom inostranih poslova Sirije Fejsalom Mekdadom i istakao da Srbija smatra Siriju prijateljskom zemljom, sa kojom odnosi datiraju još iz vremena SFRJ i Pokreta nesvrstanih.

S tim u vezi, ministar je izrazio zadovoljstvo što će delegacija Sirije, na čelu sa ministrom Makdadom, prisustvovati skupu u Beogradu kojim će biti obeležen značajan jubilej – 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih.

Ministar je poručio da je Srbija opredeljena za jačanje političkog dijaloga sa Sirijom, izrazio nadu da će Sirija uspeti da prevaziđe posledice tragičnih desetogodišnjih dešavanja u svojoj zemlji.

Takođe, Selaković je izneo spremnost za unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmene po stabilizaciji situacije u Siriji.

Selaković je posebno zahvalio na čvrstom i principijelnom stavu Sirije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i zalaganju za poštovanje međunarodnog prava. Takođe, šef srpske diplomatije zahvalio je na podršci koju Sirija pruža našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu u međunarodnim organizacijama.

Nikola Selaković
foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Značajna podrška Indonezije našim stavovima po pitanju KiM

Ministar Selaković razgovarao je danas i sa ministarkom inostranih poslova Indonezije Retno Marsudi.

Selaković je konstatovao da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja, podsetivši da datiraju iz perioda formiranja Pokreta nesvrstanih zemalja i bliske saradnje predsednika Tita i Sukarna.

S tim u vezi, šef srpske diplomatije posebno je istakao da je od velikog značaja učešće ministarke Marsudi i delegacije Indonezije, kao jedne od osnivača Pokreta nesvrstanih, na komemorativnom skupu u Beogradu povodom 60. godišnjice prve konferencije PNZ.

Prema rečima ministra, Srbija je opredeljena za dalje unapređenje političkog dijaloga sa Indonezijom, čemu bi posebno doprinele posete na najvišem i visokom nivou i unapređenje ekonomske saradnje.

Selaković je izrazio je nadu da će ministarka Retno Mersudi doći u zvaničnu bilateralnu posetu Srbiji, ali i da će on biti u prilici da poseti Indoneziju.

Ministar je napomenuo da mogućnosti za proširenje privredne saradnje postoje u mnogim oblastima, poput poljoprivrede, IT, infrastrukture, energetike, turizma i hemijske industrije.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je za Srbiju od posebnog značaja podrška Indonezije našim stavovima u vezi sa pitanjem KiM, kao i pomoć koju nam pruža u međunarodnim organizacijama. Upoznao je ministarku Marsudi sa trenutnom situacijom u našoj južnoj pokrajini i poslednjim potezima Prištine, kao i konstantnim odbijanjem Prištine da primeni odredbe Briselskog sporazuma.

Ovom prilikom, ministri su razgovarali i o organizaciji bilateralnih političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra, petih po redu, koje bi trebalo da se održe u Beogradu.

Ministar Selaković informisao je indonežansku ministarku sa našim aktivnostima u borbi protiv virusa korona, izgradnjom bolnica, proizvodnjom vakcina u Srbiji i donacijama vakcina prijateljskim državama kojima je pomoć potrebna.

Nikola Selaković
foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Srbija opredeljena da jača sveukupne odnose sa Ganom

Nikola Selaković razgovarao je sa ministarkom inostranih poslova Gane Širli Bočvej.

Sagovornici su se osvrnuli na uspešnu saradnju dve zemlje iz perioda Pokreta nesvrstanih i prijateljstva predsednika Tita i Nkrumaha. Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo i poručio da je od posebnog značaja što će Ganu, kao jednu od država osnivača PNZ, na skupu u našem glavnom gradu, povodom 60. godišnjice održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, predstavljati ministarka Bočvej.

Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija opredeljena da jača sveukupne odnose sa Ganom i da bi, u tom smislu, podsticajne bile posete na visokom i najvišem nivou, kao i redovne političke konsultacije dva ministarstva na nivou državnih sekretara.

Ministar je najavio nastavak rada Ambasade Srbije u Gani, koju će voditi privremeni otpravnik poslova, navodeći da se njegov dolazak u Akru očekuje krajem meseca.

Ministar je rekao da Srbija ima interes da razvija ekonomsku i trgovinsku razmenu sa Ganom, koja je u vreme SFRJ dostizala 80 miliona dolara godišnje, istakavši da postoje potencijali za saradnju u oblasti energetike, poljoprivrede, građevinarstva, informacionih tehnologija, farmacije.

Selaković je naveo i saradnju u oblasti visokog obrazovanja kroz program stipendiranja studenata „Svet u Srbiji“, rekavši da je Srbija udvostručila broj stipendija za studente iz Gane i da očekujemo da će nastaviti da se interesuju i prijavljuju za studiranje u našoj zemlji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track