Najnovije vesti

ROSU NI SVEŠTENIKU NE DA NA OPELO! VULIN: Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo!
Foto: AP/Marijan Vučetić

Napeto

ROSU NI SVEŠTENIKU NE DA NA OPELO! VULIN: Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo!

Politika

Građani na severu Kosova i Metohije proveli su i peti dan na prelazima Jarinje i Brnjak, izražavajući mirnim protestom stav protiv odluke Prištine o zameni registarskih tablica. Ova dva administrativna prelaza i dalje su neprohodna za motorni saobraćaj. Iako je moguće preći prelaz samo peške, kosovska policija zabranila je to jednom srpskom svešteniku koji je pokušao da ode na opelo. On je uz viku policajaca i pretnju puškama odustao od prelaska, objavio je portal Kosovo onlajn.

Jasna namera Prištine

Na prelazima je uglavnom mirno, ali predsednik opštine Leposavić Zoran Todić upozorava da je situacija malo napetija u odnosu na prethodni dan, jer se narod uznemirio nakon prebijanja trojice Srba kod Brnjaka.

- To pokazuje nameru Prištine. Ne samo da se ovde radi o tablicama već može da se stekne zaključak da pokušavaju da stave sever pod svoju kontrolu, što im nije polazilo za rukom poslednjih 20 godina - izjavio je Todić za RTS.

Međunarodni predstavnici i dalje pozivaju na momentalnu deeskalaciju tenzija i smanjenje napetosti jer bi posledice mogle da budu nesagledive. Nakon što je kosovska policija uklonila još jedan plakat s natpisom „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“, ovoga puta u Štrpcu, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić poručio je da će ovaj grad biti deo ZSO.

Prema saopštenju kosovske policije, plakati s pomenutim natpisom uočeni su na putu Uroševac-Prizren, o čemu je obavešten tužilac koji je pokrenuo postupak za krivično delo „podsticanje na neslogu i netoleranciju“.

Šaka razbojnika

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocenio je da je cilj najnovijih provokacija Prištine da se Srbima pokaže da treba da napuste KiM:

Aleksandar Vulin
foto: Nemanja Nikolić

- Cilj je pokazati Srbima da treba da odu, da dignu ruke od svega. Kurti je opasan u svom strahu, velika je kukavica. Njegov cilj pred izbore je da izazove neku krizu i dobije još koji glas. Albanski upad sa ROSU na Jarinje i Brnjak, uz prebijanje Srba, nije ništa drugo do pokušaj destabilizacije regiona. Srbija ne pregovara pred pištoljem uperenim u čelo. Malo više sile bismo mi mogli da pokažemo od Kurtijeve šake razbojnika.

Milo Đukanović
foto: Kurir
Vojska Srbije
foto: Kurir
Petar Petković
foto: Kurir

Ivana Kljajić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja