REKACIJA PREDSEDNIKA SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA: Bajić osudio Milanovićev stav podsticanja asimilacije Bunjevaca u Hrvate
Foto: Kurir/N.H.

REKACIJA PREDSEDNIKA SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA: Bajić osudio Milanovićev stav podsticanja asimilacije Bunjevaca u Hrvate

Politika -

Mirko Bajić, predsednik Saveza Bačkih Bunjevaca, reagovao je danas na izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji Bunjevce naziva Hrvatima i tvrdi "da je hrvatska zajednica u Subotici veća nego gotovo sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj, da su u Subotici 1900. godine, od 100.000 stanovnika, 50 odsto bili Hrvati- Bunjevci, te da je to činilo najvećim hrvatskim gradom", demantujući navode predsednika Hrvatske, podsećanjem na istorijske činjenice, da su Bunjevci autohton južnoslovenski narod, baš kao i Srbi i Hrvati.

Bajić navodi, u svojem reagovanju, istorijsku činjenicu, da je na Velikoj Narodnoj Skupštini, prisajedinjenja današnjih prostora Vojvodine tada Kraljevini Srbiji, u Novom Sadu 1918. godine, među svim delegatima bilo 84 delegata Bunjevaca (jedan na 1.000 stanovnika) i jedan delegat Hrvat.

"To dovoljno govori o odnosu broja Bunjevaca i broja Hrvata, na ovim prostorima, početkom 20 veka. Krajem 19. i početkom 20. veka, 1900. godine, Subotica nije mogla biti najveći hrvatski grad, jer tada u Subotici nije ni bilo Hrvata. Hrvatski jezik se u Subotici nije mogao ni čuti, jer ga niko nije ni koristio, govorilo se mađarski, srpski i bunjevačkom ikavicom. Bunjevci, na žalost, jesu bili izloženi nasilnoj asimilaciji u Hrvate, što je kulminiralo sramnom 'Naredbom' tadašnje komunističke vlasti 1945. godine, da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima, bez obzira na ličnu izjavu. Vašim izjavama ,Vi i danas podstičete i prizivate nasilnu asimilaciju Bunjevaca u Hrvate", kaže saopštenjem Bajić, u reagovanju na izjave Milanovića.

Mirko Bajić
foto: Kurir/N.H.

"Svako ima danas pravo da se izjasni ili ne izjasni o nacionalnoj pripadnosti, onako kako sam oseća i želi i mi Bunjevci to poštujemo. Bunjevci imaju svoj Nacionalni savet, koji se bira na neposrednim izborima, jer ima dovoljno Bunjevaca upisanih u birački spisak manjine, a Hrvati imaju svoje Nacionalno Vijeće, koje se, inače, nikad nije biralo na neposrednim izborima, jer se nije dovoljan broj Hrvata upisao u birački spisak manjine", kaže Bajić.

On ističe da je Srbija demokratska država, koja svim manjinama, pa i Hrvatima, omogućava da se nacionalno izjasne, da neguju svoju tradiciju, kulturu i jezik.

"Mi Bunjevci, ponosni smo i zahvalni, da nas naša matična država Srbija danas prepoznaje, kao autohton južnoslovenski narod i da poštuje naše opredeljenje, da smo u Srbiji danas jedna od nacionalnih manjina, sa svim pravima i obavezama koje imaju i sve druge nacionalne manjine, i da nam kao i svima, omogućuje negovanje sopstvenog identiteta, tradicije, kulture i jezika".

Bajić optužuje Milanovića da se njegovi istupi oko pitanja Bunjevaca graniče s krajnjim licemerjem i bezobrazlukom.

"Očigledno je da su ti istupi zasnovani na mržnji, što je neprimereno jednom predsedniku ozbiljne evropske države", navodi Mirko Bajić.

On je zahvalio ministru Aleksandru Vulinu na reakciji u zaštiti prava i dostojanstva Bunjevaca u Srbiji, istakao da Bunjevci očekuju, da se i "ubuduće reaguje na takve i slične provokacije, zasnovane na mržnji, s ciljem promovisanja asimilacije Bunjevaca u Hrvate".

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja