ESKALACIJA SUKOBA NA KOSOVU Crvena linija je pokušaj proterivanja Srba: Zoran Anđelković i Demo Beriša u Usijanju
Foto: Printscreen/Kurir TV

kurir televizijA

ESKALACIJA SUKOBA NA KOSOVU Crvena linija je pokušaj proterivanja Srba: Zoran Anđelković i Demo Beriša u Usijanju

Politika -

Na severu Kosova je danas mirno ali napeto. Srbin Srećko Sofronijević, koji je tokom jučerašnje akcije prištinskih specijalnih snaga teško ranjen, nalazi se na intenzivnoj nezi.

Nakon sinoćnog uklanjanja barikada sa magistralnog puta Priština—Raška, u mestu Rudare, svi putni pravci na severu Kosova su prohodni.

Osim povređenih, epilog jučerašnjeg napada na Severnu Mitrovicu i Zvečan, koji Priština pravda "lovom na švercere", jesu i razrušene apoteke, prodavnice i zapaljeni automobili.

Da li su napadi na srpski narod na severu Kosova uvod novi pogrom? Da li kosmetski Albanci imaju zeleno svetlo da rade šta hoće? Zbog čega još uvek izostaju konkretne reakcije međunarodne zajednice?

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Gosti večerašnjeg "Usijanja" su Zoran Baki Anđelković, predsednik privremenog izvršnog veća Kosova i Demo Beriša predsednik Matice Albanaca Srbije.

- Crvena linija je pokušaj proterivanja Srba sa severa KiM. Nama su zamerali zašto je Srbija krenula u akciju tek kad je OVK stavila pod kontrolu 405 terirotija Kosova, ali tako je moralo, jer sponzori njihovi uvek okrivljuju nas, kaže Anđelković.

- Problem glavni Kurtija je što nema poverenje u policiju. Mnogo oružja je ostalo na Kosmetu, oko 250.000 dugih cevi, hvala Bogu što je Sofronijević preživeo, a Srbija nije ono što je bila, a predsednik Vučić je poslao jasnu poruku, kaže Beriša.

- Pripadnika KFOR-a ima samo 3.500, a mislim da je suje nisu uključili jer mislim da su imali podršku Velike Britanije, kaže Anđelković.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Ja znam za Gurke dobro, oni su bili zaduženi za deo Prištine, to su specijalci iz Nepala, oni se koriste kao Legija stranaca, oni u opasne zone ih šalju, ne mislim da su Gurke slučajno tu, to povežite sa saopoštenjem KFOR-a, niko im nije tražio da izdaju saopštenje da prate spovođenje "kosovskog zakona", u isto vreme kada Žozep Borel je rekao da Priština remeti mir. Engleskoj ne odgovara da se pokaže da EU može da reši neki problem, kaže Anđelković.

- Kurti izigrava demokratu a radi se o veooma radikalnom čoveku, kaže Beriša.

04:07

KO SU GURKE KOJE SU STIGLE KAO POJAČANJE KFORU? Bili u Prištini 1999 godine, a koriste se kao LEGIJA STRANACA U RATNIM ZONAMA!

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track