ALBANCI SA BOŠNJACIMA I HRVATIMA KREĆU U NOVU AKCIJU PROTIV SRBIJE: Branko Lukić, Rajko Petrović i Nedžemin Spahiu u Usijanju
Foto: Kurir

kurir televizijA

ALBANCI SA BOŠNJACIMA I HRVATIMA KREĆU U NOVU AKCIJU PROTIV SRBIJE: Branko Lukić, Rajko Petrović i Nedžemin Spahiu u Usijanju

Politika -

Albanska zajednica u saradnji sa hrvatskom i bošnjačkom zajednicom organizovaće protest 28. oktobra ispred konzulata Srbije u Njujorku. U saopštenju se navodi: "Da se protest odnosi na podizanje glasa protiv Srbije, koja je počinila zločine na Balkanu, kroz etničko čišćenje, ubistva i silovanja, pokušavajući da izgradi dugogodišnji hegemonistički san o Velikoj Srbiji". , Da li je ovo još samo jedan u nizu pritisaka na Srbiju sa kojima se u poslednje vreme često suočava, da li je cilj da se na Zapadu Srbi ponovo prikažu kao ,,loši momci'' i da li su najavljeni protesti samo sredstvo zarad ostvarivanja nečijih ciljeva?

Gosti večerašnjeg "Usijanja" su: Branko Lukić, advokat i branioc Ratka Mladića u Hagu, Rajko Petrović, politikolog i saradnik Instituta za evropske studije i Nedžemin Spahiu, politički analitičar iz Prištine.

Branko Lukić, Rajko Petrović, Usijanje dana, Nedžmedin Spahiu
foto: Kurir

Voditeljka emisije je Aleksandra Arsović.

- Porteste organizuje albanska dijaspora, a glavni organizator je Barjaktari, poznati beznismen, kaže Spahiu.

- Trenutni geopolitički momenat je veoma složen, a Bajden je definisao Zapadni Balkan kao jedan od 6 prioriteta spoljne politike, kaže Petrović.

Branko Lukić, Rajko Petrović, Usijanje dana, Nedžmedin Spahiu
foto: Kurir

- Presuda za Srebrenicu u Hagu je zato da bi se opravdalo bombarodvanje Srbije, a što se protesta tiče, svako ima pravo da protestuje mirno, a Amerikanci znaju da među protestantima može biti rzanih likova, a njihove tvrdnje su priča koja se ponavlja, posebno Amerikancima treba pnavljati oni i ne znaju gde je Srbija, ali svi ti protesti ispred ambasad ai konzulata nisu mnogo bitni, ne određuu oni šta će Vašington da radi, naš problem je šta Vašington radi sad, a da li će nastaviti politiku Demokratske stranke, kaže Lukić.

Branko Lukić, Rajko Petrović, Usijanje dana, Nedžmedin Spahiu
foto: Kurir

- Kada se pominje Srebrenica Srbi bi trebalo da sagnu glavu, ipak je tu bio genocid, to je sramno za svaki narod, a ako na Kosovu nije bilo 70.000 silovanih žena, bilo je par stotina, a toga se treba stideti. U Srbiji treba da se desi pokajanje, a ne da se brani šta se desilo, kaže Spahiu.

01:04

Nedžmedin Spaiju: Crnogorci su Srbi!

- Svi moramo da prihvatimo šta se dešavalo i šta se dešava, da li s eoni stide šta se danas radi na Kosovu, kaže Lukić.

- Cilj zapadnih centara moći je da Srbija srpski narod budemo pognute glave, a ipak mi smo sve jedinstveniji, kaže Petrović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja