PROVOKACIJE PRIŠTINE - PRVO PROTESTI, A ONDA NOVI UDAR NA SRBE: Snežana Paunović, Dragan Simeunović i Marko Đurić u Usijanju
Foto: Printscreen/Kurir TV

kurir televizijA

PROVOKACIJE PRIŠTINE - PRVO PROTESTI, A ONDA NOVI UDAR NA SRBE: Snežana Paunović, Dragan Simeunović i Marko Đurić u Usijanju

Politika -

Prištinski političari i albanski lobisti konstantno pokušavaju da zamene teze i na svakom koraku predstave Srbiju kao glavnog krivca za sva nedela na Kosovu i Metohiji, ali i u regionu. Tim povodom organizuju se protesti, na kojem će pored Albanaca iz SAD učestvovati i bošnjačka i hrvatska zajednica. Još više zabrinjavaju najave da Priština opet pokušava da upadne na Sever Kosova, a to pokazuje i pojačano delovanje pripadnika KFOR-a u Valaču, što može da ukazuje na mogućnost da akcije Prištine budu usmerene na zauzimanje trafostanice Valač ocenjuju analitičari.

Gosti večerašnjeg "Usijanja" su: Snežana Paunović, zamenik člana skupštinskog odbora za KiM, Prof. dr Dragan Simeunović, Fakultet političkih nauka i Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD

03:12

ĐURIĆ UŽIVO IZ NJUJORKA: Albanci mogu da protestuju ovde, niko ih ne maltretira kao što su oni Srbe

Voditeljka emisije je Aleksandra Arsović.

- Svako ima pravo da protestuje, u Njujorku mogu mirno da protestuju, ovde nema jedinica ROSU, niko neće da ih maltretira. Na protestu ispred konzulata Srbije se okupilo značajno manje ljudi nego na proslavi 140 godina diplomatksih odnosa Srbije i SAD, poruke prijateljstva su bile odlične. Razumem nerbozu koja vlada među Albancima, ovde se više ne čuje samo njihov glas, samo u proteklih par dana sreo sam se sa 9 kongresmena, a drugo, Srbija na svaki način snaži, otuda mržnja prema Vučiću, ali to ne trbeba da nas brine. Mi ovekujemo od međunarodne zajednice da ispuni svojeobaveze, Srbija će svoje ispuniti, ali ne treba o tome da razmišljamo ako se omogući sprovođenje Briselskoj sporazuma, problem je što se ćuti pred izjavama predstavnika u Prištini da neće da ispune sporazum, kaže Đurić.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Ovo što se događa u Njujorku miriše na Kurtija koji želi da ostane na vlasti, ali njegov rejting opada, najverovatnije je na pomolu promena političkog vrha u Prištini. Važna je angažovanost naše diplomatije, mnogi su ranije slati u diplomatiju kao nagrada, a radili su protiv svoje zemlje oko Kosova. U Americi su se promenili stavovi, ne može se više koristiti iste mere, a Kurti se onašao kao 90-tih godina, kada su Albanci imali nekritičku podršku. I danas Zapad gleda na Kosovo kao svoju tvorevinu, a Amerikanci neće zaboraviti na Balkan, kaže Simeunović.

00:59

SIMEUNOVIĆ O PROTESTIMA U NJUJORKU: Miriše sve na Kurtija, ali je to po njega loš znak!

- Sve što se nalazi na severu Kosmeta je za Albance strateški važno, kod Kurtija i njegove ekipe postoji strah od gubljenja vlasti. Možda se vraćaju neke američke diplomatije od ranije iz 90-tih, ali sistuacija se promenila, kaže Paunović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Milošević je mnogo grešio, a 90-tih se ni SPC nije snašla, danas imamo mnogo kvalitetniji vrh na čelu sa Porfirijem, imamo politički iskusno rukovodstvo, kaže Simeunović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track