NERVOZA U PRIŠTINI: Kurti podgreva projekat "velike Albanije", a Osmani laže o srpskim vakcinama
Foto: Beta, EPA

PODMUKLO

NERVOZA U PRIŠTINI: Kurti podgreva projekat "velike Albanije", a Osmani laže o srpskim vakcinama

Politika -

Srbija je pomogla svakom kome je u borbi sa koronavirusom bila potrebna pomoć i nema tog pojedinca, teritorije ili države koju je uslovila. Treba imati stomak kao Vjosa Osmani, pa moći progutati i izgovoriti tako veliku laž, poručio Vulin

Politička nemoć Prištine da s mrtve tačke pokrene proces zaokruživanja svoje državnosti naterala je kosovsko rukovodstvo da podgreje stare priče o ujedinjenju s Albanijom, ali i da politički zloupotrebi pandemiju kako bi napalo Srbiju!

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje s Albanijom, a predsednica Vjosa Osmani iznela je potpuno bizarnu teoriju po kojoj je Srbija uslovila pojedine afričke zemlje da ne priznaju nezavisnost Kosova tako što im je nudila ruske vakcine protiv koronavirusa.

Davali svima

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin podsetio je da je Srbija vakcine poklanjala čitavom regionu, uključujući i Severnu Makedoniju i Crnu Goru koje su "priznale lažnu državu Kosovo, i nikada nikog nije uslovila".

Aleksandar Vulin
foto: Nemanja Nikolić

- Srbija je pomogla svakom kome je u borbi sa koronavirusom bila potrebna pomoć i nema tog pojedinca, teritorije ili države koju je uslovila. Srbija je poslala testove za koronu i Prištini, pa je ničim nije uslovila, baš kao što je dala nesmetan prolaz vakcinama i medicinskoj opremi za Prištinu, uprkos nepotpunim i netačnim carinskim dokumentima. Hiljade Šiptara, koji zbog nesposobnosti i nezainteresovanosti vlasti u Prištini nisu mogli da se vakcinišu, dolazili su u Bujanovac, Preševo, Vranje i primali besplatne i svakom dostupne vakcine. Treba imati stomak kao Vjosa Osmani, pa moći progutati i izgovoriti o Srbiji tako veliku laž - naglasio je Vulin.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da izjava Kurtija da bi glasao za spajanje Kosova i Albanije može ozbiljno da destabilizuje ceo region.

Ana Brnabić
foto: Kurir TV

- Ta izjava je samo još jedan kamen u podrivanju temelja regionalne stabilnosti i regionalne bezbednosti. Ta izjava može da izazove velike potrese u celom region. Jasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine je nedostatak reakcije međunarodne zajednice - prenele su Novosti njenu izjavu za Tanjug.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković smatra da međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Kurtija o fašističkom konceptu "velike Albanije".

- I to reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba - upozorio je on.

Sinhronizovano

I državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović smatra da ova drska provokacija oslikava jasnu nameru za daljom destabilizacijom prilika u regionu.

Predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski ocenjuje za Kurir da su poslednje poruke prištinske vlasti odraz njene nervoze, jer se ne ostvaruju ciljevi koje su zamislili.

Dževad Galijašević, Marija Đorić, Stevica Deđanski, Usijanje dana
foto: Kurir

- Napadi su učestaliji, ali su zapravo isti, jer se konstantno oslanjaju na laži i zlu nameru. Šta očekivati od onih koji su odbili besplatne vakcine samo zato što su iz Srbije i tako pokazali da im nije stalo do zdravlja sopstvenih građana? Takvi mogu samo da lažu i za druge stvari, a ova najnovija da Srbija vakcinama uslovljava nečiju spoljnu politiku je u najmanju ruku besmislena. Očigledno je sve sinhronizovano, jer je i Kurti ponovo pokrenuo priču o spajanju jednog nepriznatog parčeta zemlje sa drugom državom - kaže naš sagovornik.

Azem Vlasi

Ne žuri se ni Prištini ni Beogradu

Azem Vlasi
foto: Zorana Jevtić

Politički analitičar Azem Vlasi smatra da su odnosi Prištine i Beograda na najnižoj tački i da ni jedna strana nije zainteresovana da se postigne konačan sporazum koji bi doneo normalizaciju.

- Na početku razgovora bilo je entuzijazma da će proces ići napred, da će doći do pomirenja, da se približavamo nekom finalnom sporazumu, sada izgleda da smo daleko od toga. Obe strane su stale na pozicijama koje više zamagljuju i otežavaju perspektivu razgovora o normalizaciji odnosa u Briselu nego što je približavaju - izjavio je Vlasi u intervjuu za Betu.

Srpska lista

Kurti hoće "veliku Albaniju", a odbija ZSO

Povodom Kurtijeve izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije Srpska lista je saopštila da je on pokazao svoje pravo lice koje su neki zapadni političari zanemarivali.

- Onaj isti Aljbin Kurti koji je govorio protiv ZSO kao "monoetničke zajednice" sada govori o "velikoj Albaniji, koja ne bi bila ništa drugo nego jednonacionalna tvorevima. Da li su ovo evropske vrednosti, tako što se od najviših kosovskih predstavnika poziva na stvaranje tvorevine koja je poslednji put postojala samo za vreme fašističke okupacije ovih prostora - navodi se u saopštenju SL.

Marko Đurić

Neće nezavisnost, već ujedinjenje sa drugim zemljama

Marko Đurić
foto: Printskrin / Pink

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić napomenuo je da "velika Albanija" nije projekat koji je Kurti tako žustro reklamirao međunarodnoj zajednici i poručio mu da stvari tako ne funkcionišu.

- Evo jednog zanimljivog obrta. Premijer Kosova Aljbin Kurti je sada otvoreno protiv "nezavisnosti Kosova". Bez ikakvog pokušaja prikrivanja, težnja za odvajanjem od Srbije nije više težnja za nezavisnošću, već je postala težnja za ujedinjenjem sa drugim državama. Hvala što ste to razjasnili - napisao je Đurić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track