Najnovije vesti

VUČIĆ: Od 1. januara za svako prvorođeno dete 300.000 dinara! Srbija traži razgovore s Prištinom, veoma važan susret s Putinom
Foto: Kurir Televizija

obraćanje javnosti pred put u rusiju

VUČIĆ: Od 1. januara za svako prvorođeno dete 300.000 dinara! Srbija traži razgovore s Prištinom, veoma važan susret s Putinom

Politika
13:03h

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nove demografske mere, među kojima je 300.000 dinara za prvo dete i da za studentkinje trudnice ne važe ispitni rokovi.

Vučić je govorio i o jučerašnjem razgovoru o Кosovu i Metohiji koji je imao s Miroslavom Lajčakom i istakao da Srbija traži razgovore sa Prištinom.

Vučić je na početku obraćanja govorio o novim demografskim merama.

- Danas govorimo o nekoliko važnih tema. Počeću sa jednom koja je najvažnija. Reč je o novim demografskim merama i da vas upoznam sa tim šta je to što radimo da bismo podigli natalitet u Srbiji. Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem i celom Vladom, imajući u vidu da nestajemo kao nacija, da podaci govore da je stopa rodnosti malo više od 1,5, a za prostu reprodukciju nam treba 2,15. Mi smo sve stariji i naš ekonomski napredak u budućnosti će zavisiti od toga koliko ćemo uspeti da demografskim merama obezbedimo napredak naše nacije.

- Od 1. januara za svako prvorođeno dete odmah ćemo uplaćivati 300.000 dinara. Želimo da pdostaknemo majke i porodice na rađenje. Za drugo i treće dete, radimo na merama i biće značajno uvećano za drugo dete, jer je drugo dete prelomnica naročito kod majki, ali i kod muškaraca. Posebno ćemo voditi računa o rađanju drugog deteta, o tome ćemo vas obavestiti u narednih 15 dana - rekao je predsednik Vučić.

- Ako žena zatrudni tokom studija ili rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto važi i za muškarce studente, da ne važe rokovi, da su položili godine, ali ćemo odrediti rokove da za obične fakultete moraće da ih završe do 26. godine, i računaće se kao da su ih redovno završili i u roku, za medicinske fakultete do 28. godine.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

Predsednik je rekao da za njih neće važiti obnova godine.

- Najvažnija mera o kojoj razgovaramo su stanovi i ogromna pomoć, učešće koje će država bespovratno da da za mlade parove, ali će pravo svojine ići na majku.

Predsednik je rekao da će to biti 10 do 20 hiljada evra direktnog poklona i to ćće biti direktna motivacija da se što pre izađe iz roditeljske kuće.

- To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20.000 evra to mnogo znači. I da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, svaka prama ćemo vezivati za majku.

VUČIĆ O METROU:  Najveći infrastrukturni projekat u 21. veku u Beogradu
12:26

VUČIĆ O METROU: Najveći infrastrukturni projekat u 21. veku u Beogradu

O razgovorima sa Lajčakom o Kosovu i Metohiji

- Srbija traži, zahteva i želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima, želimo ih što pre i što češće. Smatramo da je svaki razgovor blagorodan i lekovit, da razgovaramo o SZO, o energetici, ali i da napravimo bilo kakvo, minimalno poverenje da ne bismo bili u situaciji u kojoj smo bili pre nešto više od mesec dana. To je od izuzetnog značaja i to sam preneo juče Lajčaku, i to je zvaničan zahtev Srbije. Mi smo za razgovore uvek spremni. Ne želim da prihvatim tezu da smo odgovorni što razgovora nema.

- prvi put od kad sam postao premijer uputiću pismo svim šefovima država i vlada u kojima ću zamoliti za objašnjenje kako je moguće da Kurti svako malo ali na vrlo jasan i nedvosmislen način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenje kako oni kažu Kosova i Albanije, a niko ne reaguje.

- Moje pismo će sadržati jedno prosto pitanje: Da li to znači da ćete tako da ćutite i nećete da reaguje ako neko odavde govori o ujedinjenju sa nekim drugim? Zato pitam, po kom principu će to Albancima biti dozvoljeno, a Srbima zabranjeno? Tražiću objašnjenje i pitati: Šta biste rekli da neko iz Srbije ili RS tako kaže? Ili oni koje ste rađali i pokušavali da ih pravite i pre 2008. mogu da rade sve? Ja ću da se drznem i da pitam kako bi reagovali da takve neodgovorne izjave dolaze iz Beograda? Šta to znači, da imate pravo na neodgovornost ako ste Albanac, ako pripadate nekim drugim narodima, a da nemate nikakvo pravo na iste aršine ako ste Srbin? Samo to želimo da čujemo.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

O putu u Rusiju

Vučić je rekao da je sa ruskim vlastima završen dogovor o preuzimanju Petrohemije i da položaj radnika tog preduzeća više neće zavisiti od dešavanja na tržištu. On je rekao da je "srećan što je posle mnogo godina i muka završen dogovor oko Petrohemije". Za učešće u postupku privatizacije Petrohemije jedinu ponudu dala je Naftna idnustrija Srbije (NIS) čiji je većinski vlasnik ruski Gaspronjeft.

- Radnici Petrohemije više neće zavisiti od konjukture cene na tržištu benzina i gasa kada dve godine bude dobro, a onda tri godine bude katastrofa. Posle mnogo godina i muka od 2014. godine taj posao je priveden kraju - rekao je Vučić.

On je rekao da ima mnogo prostora za uvećanje robne razmene sa Rusijom i da je usaglašen strateško srpsko-ruski dogovor u različitim oblastima ekonomskog razvoja i trgovinske razmene od 2021. do 2026. godine. Taj sporazum je, kako je rekao, dugo pripreman i važan je za Srbiju, a nije nevažan i za Rusiju.

Vučić je rekao da je potpisana prva faza izgradnje Centra za radiofarmaciju vredna 15 miliona evra kako bi se podiglo znanje mladih stručnjaka za nuklearnu energiju.

VAŽAN SUSRET ZA SRBIJU: Vučić o sastanku sa Putinom
08:58

VAŽAN SUSRET ZA SRBIJU: Vučić o sastanku sa Putinom

Gas

- Ono što je za nas ključno pitanje, mi imamo rezerve 128 miliona kubnih metara gasa, jer ih trošimo svakodnevno zbog cene energije. To su milioni evra na dnevnom nivou. Neke zemlje regiona su išle na pozajmicu, to su ogromni gubici, mi gledamo da ih smanjimo. Cena struje je između250 i 300 evra u celoj Evropi, a kod nas 50 evra po megavatu - dodao je Vučić, te istakao da je cena gasa za nas od presudnog značaja.

- Ako imate cenu gasa od 300 dolara, a nama je potrebni 3 milijarde kubnih metara gasa po godišnjem niovu, i ako dobijemo cenu od 500 imajte u vidu da je to 600 miliona evra gubitka za našu zemlju - nastavljao je Vučić.

Kako je predsednik Vučić dodao, operativni troškovi svih kompanija u Srbiji biće veći, što će uticati na inflaciju.

Mogu da kažem da ću da se borim za interese naše zemlje i da molim predsednika Putina da nam izađe u susret. Sutra popodne ćemo znati mnogo više. Želeo sam da ukažem na nekoliko stvari koje hoću da vam pokažem. Mi smo počeli radove na izgradnji pruge Novi Sad - Subotica. Ja sam zaboravio da kažem koliko to košta, a niko me to nije ni pitao. To me je pogodilo jer mi sami ne verujemo u svoje inviesticije. Vredi milijardu i 160 miliona, samo Novi Sad - Subotica.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

Metro

- Svi su me nešto na tim protestima pljuvali, vikali. U jednom danu smo obavestitli narod za 5 milijardi i 160 miliona za dve investicije. Od kada znam za sebe svi pričaju o metrou. Posle najmanje posle 53 godine snova, od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac, snage i ideje da to uradi.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

Predsednik je prikazao mapu dve linije metroa koji će prolaziti Beogradom. On je istakao da će se, po izgradnji metroa, cene nekretnina drastično uvećati.

- Zamislite kada idete sa Banovog Brda, do Mirijeva, danas vam treba nekih 50 minuta, a sada ćete ići za 12, do 15 minuta, ne ugrožavajući nikoga, a to će biti za 6 godina. Druga linija kreće iz Mirijeva, a to je za njih najbolje, jer će sve promeniti njihov život. Ide Mirijevo, Ustanička, Cvetna pijaca, Makenzijeva, pa Savski trg, gde je čvorište, potom Novi Beograd, Zemun, Novi Novosadski put, Kvantaš pijaca... Treća linija treba da ide sa Banjice, pa Trošarina, Stepa Stepanović, Braće Jerković, Vitanovačka ulica, Prokop, Višegradska, Manjež, pa preko Savskog trga do Bežanije - rekao je Vučić.

Infrastrukturni projekti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u Srbiji trenutno gradi devet auto-puteva i brzih saobraćajnica, a uskoro će biti i deset, što, kako je istakao, nijedna zemlja u Evropi u ovom momentu ne radi. On je kazao da se gradi Fruškogorski koridor od Novog Sada do Rume, potom auto-put Ruam – Šabac i u prdužetku brza saobraćajnica Šabac-Loznica. Dodao je da je u izgradnji i saobraćajnica Kuzmin-Sremska Rača, potom Požarevac - Veliko Gradište – Golubac, onda brza saobraćajnica uz Dunav do Brze Palanke, sa krakovima ka Kladovu i Negotinu.

Pomoć sportskim klubovima

- Želim da vas obavestim da će stići velika pomoć i podrška sportskim klubovima. Svim olimpijskim sportovima i karate zahvaljujući Jovani preković. Pomoć će dobiti i prvoligaški i drugoligaški klubovi. Sve je više ulaganja i pre kraja godine kreće izgradnja Nacionalnog stadiona, to će biti lepotica lepša od Alijans Arene.

Predsednik je potom odgovarao na pitanja novinara.

Razgovori sa Lajčakom i Putinom

- Razgovor sa gospodinom Lajčakom je bio korektan. Razgovarali smo o mnogim detaljima, ali ja vam o tome ne bih javno govorio. Imamo dobru vojno-tehničku saradnju sa Ruskom Federacijom i sa Francuskom.

Predsednik je najavio i skup u Nišu nakon kog bi se pokazalo šta je ono što Srbija radi i u šta ulaže.

Zakon o eksproprijaciji

Predsednik Vučić izjavio je da izmena Zakona o eksproprijaciji nema nikakve veze sa eventualnim dolaskom kompanije Rio Tinto, već da je potreban zbog problema koji nastaju u procesu izgradnje velikih infrastrukturnih projekata.

"Ne mogu ja da vraćam zakone koje mi se ne sviđaju, već samo one koji nisu u skladu sa Ustavom. Predlog zakona o eksproprijaciji je potpuno usklađen sa Ustavom. Mnogo je neistina na tu temu rečeno u delu tajkunskih medija, ali to nema veze sa Rio Tintom. Mi se suočavamo sa problemima i te izmene su veoma potrebne", rekao je Vučić.

Protesti

- Mi nismo neko ko na bilo koji način negativno reaguje. Svakog dana ima protesta ovde. U eri socijalnih mreža to je normalno, ljudi se bore za svoje interese.

O izvozu Fijata

Vučić je najavio da bi uskoro premijerka Ana Brnabić trebalo da objaviti dobre vesti u vezi sa poslovanjem kompanije Fijat u Kragujevcu, ali nije želeo da iznosi detalje, već je rekao da će premijerka o tome govoriti kada neke stvari budu završene, što će biti dobre vesti za kragujevačke radnika.

Na pitanje novinara da li će prilikom posete Rusiji predsednika Vladimira Putina podsetiti da je obećao uvoz Fijatovih automobila iz Srbije pre šest-sedam godina, Vučić je kazao da taj uvoz nije bio dozvoljen zbog Evroazijske unije, dodavši da ga nije sramota da moli ruskog predsednika, te da je uvek svestan i mogućeg neuspeha.

- Danas imamo sniženu proizvodnju i nama je Fijat bio na prvom mestu izvoznika i značajnog kontributora BDP-u od 2013. i prve polovine 2014. godine. Sada se to mnogo promenilo i nama je Fijat daleko, daleko iza najznačajnijih investitora -rekao je Vučić.

Dodao je da se Srbija promenila i da je narasla u ekonomskim smisliu, da je danas "ozbiljnija i naprednija ekonomija".

Naoružavanje

Predsednik Vučić najavio je da će "prva pozitivna iznenađenja" kada je reč o opremanju Vojske Srbije (VS) biti prikazana za 15 dana a da će "velika" iznenađenja gradjani moći da vide "do marta". Vučić je rekao da će Srbija imati "neuporedivo efikasniju, bržu, bolje opremljenu i naoružanu vojsku nego što je ikada imala".

- Građani ne treba da brinu, o tome vodimo računa na dnevnom nivou. Moći će ljudi da vide da je snaga Srbije narastajuća.

Odbacio je kritike iz regiona zbog nabavke novog naoružanja, tvrdeći da to rade i zemlje u susedstvu koje su brojčano i teritorijalno manje od Srbije.

- Da li smo pitali zašto je neko kupio Patrije, Pancerhaubice, helikoptera Kajova sa raketama Helfajer. Uveren sam da se Hrvastka naoružava zbog Austrije i gradašćanskih Hrvata, da to nema veze sa nama.Ćutali smo, pratili sve i reagovali. Mi nemamo problem s tim. Imate pravo da se naoružavate ali nemojte nama da govorite kako treba da budemo goli i bosi i da zavisimo od bilo čije milosti - rekao je Vučić.

Inače, predsednik bi trebalo da se u četvrtak 25. novembra sastane sa Putinom u Sočiju.

(Kurir.rs/ Beta)

Bonus video:

VUČIĆ: Od 1. januara za svako prvorođeno dete 300.000 dinara, za studentkinje trudnice i mame ne važe ispitni rokovi
08:07

VUČIĆ: Od 1. januara za svako prvorođeno dete 300.000 dinara, za studentkinje trudnice i mame ne važe ispitni rokovi

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja