VUČIĆ U NIŠU: Izgradnja auto-puta Niš-Pločnik je spas za Prokuplje i prokupačku opštinu, mnogo hvala ljudima u EU
Foto: Kurir

na izgradnji auto-puta E-80 Niš - pločnik

VUČIĆ U NIŠU: Izgradnja auto-puta Niš-Pločnik je spas za Prokuplje i prokupačku opštinu, mnogo hvala ljudima u EU

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji auto-puta E-80 Niš (Merošina) - Pločnik (Beloljin), faza 1, deonica Merošina-Merošina 1.

1 / 19 Foto: Kurir

-Ovo je spas za Prokuplje i prokupačku opštinu, značiće mnogo za Kuršumliju i Blace. Ovo je najduža deonica - rekao je predsednik i dodao da je o ovome prvi put pričao sa Angelom Merkel 2013. godine.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir

- Ne razumem se u birokratske formule, zahvaljujem se Evropskoj uniji, ovo je za naš najsiromašniji kraj, i važno je što ćemo moći da se povežemo s Prištinom, posebno za Toplicu jer je siromašni kraj. Mnogo hvala ljudima u EU - kaže Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je prvih 32,7 km do Beloljina koštaju 226 milionqa evra do čega je 40 miliona dobijeno od Evropske unije na poklon.

- Zahvalan sam ljudima EU na tom velikom i značajnom poklonu, kao što sam zahvalan i predstavnicima Evropske invesricione banke, na najpovoljnijim mogućim uslovima finansiranja celog projekta. To znači da ako izračunamo sve do Merdara ovaj auto-put će koštati oko 650 miliona evra, auto-put će imati višestruki značaja, ekonomski, politički, ali značiće i novi život za prokuplje, Blace, Žitorađu i posebno Kuršumliju. Značiće i nove investicije, mnogo posla za ljude ovde.

Vučić je napomenuo i da Toplica nema gas te da bi trebalo napraviti magistralni gasovod, pa plastični deo do kuća jer to znači bolji život i dolazak investitora.

- Auto-putevi su nam sve puniji.Sve više košta, materijal nam je sve skuplji, sve je teže uradtii zato će nam sve skuplje biti. Za samo nekoliko godina od Niša do Merdara, a od Niša do Prokuplja stizaće se za 45 odnosno 15 minuta lagane voženje najmodernijim auto putem koji će zameniti magistralne puteve. Mi smo na pravom putu da svoj trag u vremenu ostavimo na najlepši način. Srbija svoj deo mora da nastavi. I ono što jeste hiljadu milja u budućnost je mreža auto puteva koju gradimo. Ovo je budućnost, mi sa EU radimo na kompletnom projektovanju brze pruge Niš-Beogard - rekao je Vučić i najavio da za sedam dana dolazi na tri dana u Niš.

Predsednik je dodao da to sada sve više košta zbog poskupljenja materijala.

- I EU i vrednostima mira saradnje i slobodnog protoka roba, ljudi i usluga. Mi ćemo morati da gradimo mnogo bolje odnose sa Albancima i moramo da gradimo infrastrukturu za to. Ne zaboravite da je ovo put spasa za naš narod iz Gračanice koji će u najbržem mogućem roku moći da dođe do centralne Srbije. Ja Srbiji čestitam početak izgradnje još jednog auto puta.

Nakon obraćanja svečana ceremonija je završena, a zatim se uključivanjem mašina označio početak radova.

Sa predsednikom je i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Prva deonica puta duga je 5,5 kilometara, a ukupna dužina auto-puta od Niša do Pločnika je 37,4 kilometra.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:14

Aleksandar Vučić se upisao u knjigu žalosti povodom smrti Milutina Mrkonjića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track