GALIJAŠEVIĆ O BOŠNJAČKOM ČLANU PREDSEDNIŠTVA BIH: Džaferović znao za zločine mudžahedina iz odreda "El mudžahedin"! ŠTITIO IH JE
Foto: EPA / Malton Dibra, screenshot YT

optužbe

GALIJAŠEVIĆ O BOŠNJAČKOM ČLANU PREDSEDNIŠTVA BIH: Džaferović znao za zločine mudžahedina iz odreda "El mudžahedin"! ŠTITIO IH JE

Politika -

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH, bio je upoznat sa svim zločinima mudžahedina iz odreda "El mudžahedin" tokom rata u BiH i nikad ništa nije uradio kako bi oni bili sprečeni, a počinioci kažnjeni.

Ovo tvrdi stručnjak za bezbednosti i terorizam Dževad Galijašević, koji podseća da je Džaferović 1994. i 1995. godine upravljao centrom Službe državne bezbednosti Zenica (CSDBZ).

- Upravo tih godina se i desio najveći broj zločina mudžahedina iz odreda "El mudžahedin". Džaferović je znao sve što se dešavalo na terenu. Bio je upoznat sa svim zločinima ovog odreda. Za neke zločine je znao i pre nego što će se desiti, ali nikada ništa nije uradio kako bi oni bili sprečeni, a kamoli da počinioci budu kažnjeni - ističe Galijašević.

Šefik Džaferović
foto: EPA / Malton Dibra

Dodaje da je Služba državne bezbednosti imala desetak operativaca ubačenih u odred "El mudžahedin" i da je tokom celog rata u BiH vodila operaciju "Kinšasa" u kojoj je nadzirala mudžahedine, kontrolisala ih, vršila tajne pretrese njihovih prostorija, snimala ih, pratila razgovore i komunikacije, radio i telefosnke veze i o tome obaveštavala Džaferovića.

- Tako je Džaferović bio upoznat čak i sa razgovorima koje su mudžahedini vodili između sebe o tome kada će i kako ubijati zarobljenike i to snimati. Poznato je da su ovaj odred pratila najmasovnija ritualna klanja u istoriji ratovanja - objašnjava Galijašević.

On tvrdi da je bošnjački član Predsedništva BiH čak znao i za sve pozive i razgovore Osame bin Ladena i Abu Musab al Zarkavija sa komandantima odreda El mudžahedin".

- Interesantno je da je Osma bin Laden koristio britanski broj, dok je Zarkavi zvao sa holandskog broja telefona - kaže Galijašević ističući da je sve ovo znao i Alija Izetbegović i da su svi zločini odreda "El mudžahedin" izvršeni pod njegovim pokroviteljstvom, a da je SDB i Šefik Džaferović kontraobaveštajno štitila mudžahedine.

(B.V./Foto/Source:Youtube/Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja