00:32

Aleksandar Vučić stigao je u Pančevo gde obilazi 72. brigadu za specijalne operacije

vežba u kasarni rastko nemanjić

GRUVA U PANČEVU, TERORISTIČKI NAPAD NA RAFINERIJU! Predsednik na prezentaciji KORNETA! Puca na sve strane (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Pančevu gde obilazi 72. brigadu za specijalne operacije i prisustvovati prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela te jedinice.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

- Učite od svih, ali čuvajte svoje! Vredno vežbajte, radite, trenirajte - poručio je predsednik vojnicima čestitavši im praznike i rekavši im da i dalje vole Srbiju kao i dosad.

1 / 10 Foto: Kurir

Predsednik je odmah pitao za čizme koje nose specijalci i poručio da će im trebati nove a pošto nova nemačka fabrika dolazi u Pirot onda će se taman odatle poručivati.

Predsednik je najavio nova ulaganja i nova poboljšanja standarda pripadnika Vojske Srbije a potom razgledao prikazano oružje.

1 / 17 Foto: Printscreen/Pink TV

- Vojnici, zdravo!, pozdravio je predsednik Srbije na samom doalsku u kasarnu "Rastko Nemanjić" u Pančevu gde prisustvuje prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet".

Na samom početku obilaska postavio je pitanje - šta je bolje kornet ili fagot na šta mu je objašnjeno da je bolji kornet i zašto, te da smo jedini u regionu koji ga imamo.

Aleksandar Vučić, Pančevo
foto: Kurir

Scenario vežbe

Grupa terorista koja se infiltrirala u Srbiju s ciljem urušavanja državnog i ekonomskog poretka zemlje, usmerila je svoju pažnju na zauzimanje rafinerije Pančevo. Pripadnici Vojske Srbije prikazali su vežbu neutralisanja terorista u gradskom i ruralnom području i dejstvovali oružjem i oklopnim vozilima. U vežbu su bili uključeni specijalno obučeni psi i njihovi vodiči.

- Koliko vas ume da se pentra? Svi u jednici, gospodine predsedniče - odgovorio je jedan od pripadnika brigade pošto je predsednik krenuo u razgledanje najsavremenije opreme koju ima ova specijalna brigada - oružje, noćnu opremu, ronilačku opremu, čamce...

Aleksandar Vučić, Pančevo
foto: Kurir

Vežba je održana u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama ratnog vazduhoplovstva i PVO, prikazan je i rad izviđačkih i protivterorističkih jedinica 72. brigade za specijalne operacije, upotreba protivklasnog sistema „kornet“ po objektu u cilju pravljenja prolaza, kao i upotreba službenih izlaza.

U vežbi su korišćena i borbena vozila „miloš“ i „hamer“, helikopter X-145 M, sistem bespilotnih letelica, daljinski kontrolisana besposadna platforma „miloš N“ i protivoklopni sistem „kornet 3M“, kod kojeg je domet protivoklopne rakete 150 do 8.000 metara, a temperaturni opseg sisteam je od -20 stepeni do +60 stepeni.

1 / 20 Foto: Printscreen/Pink TV

Šta sve može kornet: Probija i čelik

Predstavnici srpske armije predstavili su predsedniku najsavremeniji protivoklopni sistem "kornet", ističući da služi za uništenje protivoklopnih ciljeva, savremenih tenkova i da niko u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo.

Ukazali su da "kornet" ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema "fagot", budući da ima veći domet, od osam kilometara, za razliku od "fagota" čiji je domet 2,5 kilometara.

1 / 11 Foto: Printscreen/Pink TV

"Kornet" ima i veću probojnu moć, probija i čelik, bolji je od američkog "gavelina", lako je prenosiv, u kamionu, kao i helikopteru. "Ovo je odlično što je stiglo u vojsku, povećana je borbena moć jedinica", preneli su predstavnici vojske predsedniku Republike.

Protoivoklopni raketni sistem „Kornet – 3M“ namenjen je za uništenje oklopljenih ciljeva, ciljeva zaštićenih eksplozivnim reaktivnim oklopom, utvrđenih fortifikacijskih objekata tokom dana i noći. Komplet protivoklopnog raketnog sistema čini lansirani uređaj sa postoljem, uređaj za nišanjenje, protivoklopna vođena raketa i alat i pribor.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track