SABOTAŽA! HAVARIJA U KOLUBARI NAMERNO IZAZVANA?! Selo gori, a Zorana se češlja!
Foto: EPS, Nemanja Nikolić, Ana Paunković

načinjena ogromna šteta

SABOTAŽA! HAVARIJA U KOLUBARI NAMERNO IZAZVANA?! Selo gori, a Zorana se češlja!

Politika -

Ministarska rudarstva energetike, čini se, više brine o ličnom imidžu nego o energetskom sistemu. Nakon najnovije havarije zatražena njena odgovornost, ali i hapšenje krivaca za incidente, koji su više od slučajnosti

Energetski sistem je u proteklih mesec dana zbog vremenskih (ne)prilika bio na klimavima nogama, dogodile su se havarije, preksinoć je izbio i požar u delu "Kolubare", a resorna ministarka se, narodski rečeno, češlja!

Fotkanje ispred svega

Naime, iako je na čelu Ministarstva rudarstva i energetike, Zoranu Mihajlović, čini se, stanje u energetskom sistemu naročito ne potresa. To se videlo proteklih nedelja, a i kada se oglašavala ovim povodom, nije ni pomišljala na sopstvenu odgovornost, već je redovno pokušavala da krivicu prebaci na druge.

Vešta u samopromociji Jedna od objava s Instagrama
Vešta u samopromociji Jedna od objava s Instagramafoto: Printskrin/Instagram/zorana_dpm

Istovremeno, više je nego primetno da Mihajlovićeva sve vreme i uprkos svemu brižljivo vodi računa o ličnom marketingu, što se da videti i na društvenim mrežama, gde redovno postavlja selfi fotografije - iz kabineta, automobila, s medijskih gostovanja, iz doma... Tako je bilo i u prošlih mesec dana, dok je energetski sistem bio u fokusu i dok su se radnici „Kolubare“, odnosno EPS, doslovno borili da održe sistem kako građani ne bi ispaštali.

A energetski sistem je i te kako bio uzdrman. Za samo mesec dana zabeležene su tri havarije. Poslednji put preksinoć, kada je izbio požar na površinskom kopu „Tamnava - Zapadno polje“. Tom prilikom se zapalio jedan od odlagača, a procenjuje se da je šteta ogromna - izgubljena je mašina koja je svojevremeno plaćena 18 miliona evra.

Velika šteta  Odlagač koji je oštećen  u ponedeljak
Velika šteta Odlagač koji je oštećen u ponedeljakfoto: EPS

Prethodno je i u noći između 11. i 12. decembra 2021. došlo do havarije u TENT, zbog čega je bez elektrosnabdevanja ostalo više od 136.000 ljudi, a preko 2.200 trafostanica prestalo je sa radom nakon što je ispalo šest od osam blokova TENT. Dalje, desetak dana kasnije ponovo je u TENT došlo do problema, kada je izbio požar. Zbog toga su privremeno van pogona bila dva bloka.

Sve ovo otvorilo je pitanje da li je ovo više od slučajnosti, te gde je u svemu ovome odgovornost ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović. Ali ona ni juče nije u svemu videla deo svoje odgovornosti. Govoreći o poslednjem incidentu, ona je navela da će nadležni organi ispitati uzrok požara na bageru na kopu „Tamnava - Zapadno polje“, ali da su ozbiljni propusti u planiranju i rukovođenju u EPS doveli do problema.

Vladimir Đukanović
foto: Marina Lopičić

Nakon poslednjeg slučaja u „Kolubari“ reagovao advokat i poslanik SNS Vladimir Đukanović.

- Hoće li tužilaštvo uhapsiti nekog za učestale havarije u „Kolubari“? Ima li neke istrage? Hoće li ministarka podneti ostavku ili Vlada da zatraži njeno razrešenje? Gde se izgubila reč „odgovornost“? Ubeđen sam da su havarije namerno izazvane, voleo bih da nisam u pravu - naveo je Đukanović na Tviteru.

Nije slučajno

Upućeni tvrde da je, kada je reč o incidentima u EPS, gotovo sigurno reč o sabotaži. Profesor Fakulteta za studije bezbednosti Educons Miroslav Bjegović ocenjuje da je „u pitanju klasičan primer korporacijskog kriminala u vidu sabotaže“. Potrebna je, kaže, istraga, ali dodaje da veruje da je u sve uključen i strani faktor.

Miroslav Bjegović, Stevica Deđanski, Usijanje
foto: Kurir

- Nije slučajno izabran najvažniji kop „Tamnava zapad“ za snadbevanje ugljem TENT u Obrenovcu i bager za kopanje, do kog nije urađen protivpožarni put, a pričinjena šteta iznosi oko 20 miliona evra. Možemo zaključiti da je ovo udar i napad na energetsku bezbednost Srbije, gde uvek postoji inostrani obaveštajni faktor, koji pronađe svoje saradnike na terenu, čiji je krajnji cilj prikazati nesposobno rukovodstvo i Vladu, koja ih postavlja. U pozadini ovih radnji meta je predsednik Srbije, koji ne odgovara stranim interesima, pa se traže modaliteti kako da izgubi poverenje naroda na budućem izborima - zaključio je Bjegović.

Štampano izdanje 12.01.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

I. Žigić/ Foto/Source:Zorana Jevtić, Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja