PREDSEDNIK OBIŠAO FABRIKE U PRIBOJU: Uskoro stiže i gas! Evo Adis i Radiša, a vidi kako lepo rade! Obećao gazda povećaće plate
Foto: TV Pink Printscreen

S radnicima i narodom, posetiće džamiju i manastir

PREDSEDNIK OBIŠAO FABRIKE U PRIBOJU: Uskoro stiže i gas! Evo Adis i Radiša, a vidi kako lepo rade! Obećao gazda povećaće plate

Politika -

Živeo predsednik, uzviknuo je jedan od radnika pošto je predsednik ušao u prvu fabričku halu. Turska kompanija Fleks akademi u Priboju će otvoriti još jedan pogon

PRIBOJ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas obilazi Priboj kako bi doprineo smanjivanju međunacionalnih tenzija u tom gradu.

Priboj, Aleksandar Vučić
foto: Kurir

MOJA PORUKA BOŠNJACIMA, OVO JE VAŠA ZEMLJA KOLIKO I NAŠA: Jaka poruka predsednika! Otkrio šta mu kažu BIA i VBA kad hoće na ćevape

1 / 11 Foto: Kurir

10.05 - Predsednik je posetu nastavio obilaskom fabrike "Inmold", koja je u sistemu dualnog obrazovanja a za koju nemački savetnici predsednika Srbije kažu da posluje odlično i da je poput najboljih fabrika u Nemačkoj.

Fabrika proizvodi razne vrste ambalaža među kojima je i plastična za domaće mlečne proizvode koje možete videti u svakoj samoposluzi u Srbiji, a najvažnije je da je to fabrika koja je prva u Srbiji na vlastitu inicijativu uvela dualno obrazovanje još pre 10 godina. Ima tu đaka koji se školuju i rade preko državnog programa a ima i onih koji su sami želeli da uče i rade pored redovnog školovanja.

1 / 5 Foto: Kurir

- Biće ti plata za 5 ili 10 godina najveća u Srbiji, rekao je predsednik mladom variocu od samo 17 godina koji u fabrici savladava taj skupo plaćen zanat.

Inače, vlasnik fabrike Goran Janković ima četvoro dece, sva su školovana u Beču ali su se vratila u Srbiju da ovde rade.

Predsedniku je rečeno da je reč o izuzetnom biznismenu i privredniku koji je biznisom počeo da se bavi zahvaljujući vlastitom izumu koji je patentirao devedesetih i počeo da ga proizvodi pre svega za zdravstvo posle čega je ušao i u privredu i otvorio porodičnu fabriku.

- Ponosan sam... Nema cenu kad možemo ovako da pomognemo ovakvim ljudima... Strašna stvar... Četvoro dece ima čovek i sva mu se vraćaju sa školovanja u inostranstvu da ovde rade - rekao je predsednik ponovivši da je ponosan kad vidi šta naši ljudi sve umeju da urade i da postignu.

10.07 - Turska kompanija Fleks akademi u Priboju će otvoriti još jedan pogon. Vučić je najavio tokom obilaska pogona turske kompanije Fleks akademi (Flex Academy) gde se uglavnom proizvode fleksibilna creva od nerdjajućeg čelika, da će taj investitor u tom gradu otvoriti još jedan pogon.

Fleks akademi u Slobodnoj zoni Priboj posluje od 2017. godine, gde je zakupila 20 hiljada kvadrata i zaposlila oko 300 radnika, a izvozi u zemlje EU, Rusiju i Ameriku. Procene su da će ove godine imati prihode od oko 22 miliona evra. U razgovoru sa predstavnicima te kompanije Vučić je rekao da će u novom pogonu biti zaposleno 150 ljudi.

On je dodao da će Priboj ove godine dobiti gasovod, što je pojeftiniti proizvodnju i u Slobodnoj zoni. Vučić je obišao i pogon Inmold, porodičnog preduzeća iz Požege koja je u sistemu dualnog obrazovanja, a u Priboju proizvodi delove za alate i industrijske robote. Obilasku Slobodne zone Priboj prisustvuju i ministarka privrede Andjelka Atansković i ambasador Turske Hami Aksoj.

1 / 5 Foto: screenshot Pink tv

10.00 - Evo Adis i Radiša, a vidi kako lepo rade! Obećao gazda povećaće platu! Predsednik je razgovarao i sa radnicima - kolegama Adisom i Radišom koji vredno rade uz grejalicu rekavši da će u Priboj stići gas i grejanje na gas pa će sledeće zime u hali biti toplo.

Adisu, koji je mlađi i koji ima nekoliko dece, poručio je da tu ne stane nego da nastavi i da ima još dece pa su porazgovarali o ženskom imenu Arijana jer mu imena sve dece počinju na slovo A.

Aleksandar Vučić, Adis, Radiša, Priboj
foto: TV Pink Printscreen

- Eto, vidi se da želiš ćerku - našalio se predsednik sa Adisom a potom kod turskog poslodavca isposlovao povećanje plata radnicima već od ovog meseca i to za 12-13 odsto na šta je, kako je rekao Vučić, gazda pristao a on obećao da će država pomoći sa subvencijama.

Adis i Radiša
Adis i Radiša foto: Kurir

- Al da mi obećaš, kad stigne gas,a biće do kraja jeseni, da obezbediš grejanje radncima u hali - rekao je predsednik vlasniku fabrike.

09.55 - Stiže i gas uskoro do Priboja, preko Nove Varoši... Samo to će nas koštati 10 miliona evra, rekao je predsednik komentarišući aktuelnu cenu struje na svetskom tržištu. Dodao je i da bi to trebalo da bude do kraja godine. rekao je i da ovaj kraj Srbije uskoro ne bi trebalo da ima problema ni sa kanalizacijom ni sa snabdevanjem vodom.

Tokom obilaska porazgovarao je i sa jednom radnicom u hali upitavši je kakve su to cevi, čemu služe..

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

- Jel ti raste izvoz il održavaš - upitao je predsednik turskog investitora i vlasnika fabrike s kojim se prethodno našalio da i te kako dobro razume srpski jer se ovde i oženio. U pratnji je inače i prevodilac turskog jezika.

- Mnogo sam srećan što si ovde i što te imamo ovde i što si se vezao za Srbiju... I ćerku da naučiš da nastavi biznis - rekao je predsednik turskom vlasniku rekavši da će država povećati sa subvencijama i za halu i za radnike jer je gazda obećao povećanje plate.

- Ali Anđelka, nemojte da cicijašite - poručio je ministarki privrede Atanasković, svojoj pratnji i saradnicima.

09.48 - Posetu je započeo obilaskom fabrike "Flex Academy d.o.o", a zatim ide i u fabriku "Inmold", koja je u sistemu dualnog obrazovanja.

- Ovde su vredni ljudi, ali hoće li ih biti dovoljno za posao... - upitao je ispred fabrike.

- Dobar dan, momci, srećan rad! Kako im nije hladno, upitao je predsednik a onda je jedan od radnika iz hale uzviknuo: Živeo predsednik! posle čega je Vučić upitao ima li šta "što mi možemo da pomognemo".

Zatim će se u Domu kulture "Pivo Karamatijević" sastati sa predstavnicima lokalne samouprave, političkih partija, privrednicima i predstavnicima obe verske zajednice u Priboju.

Nakon toga, planirane su izjave za medije, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić će zatim obići Hasan-aginu džamiju, gde će razgovarati sa efendijom Harunom Eminagićem i građanima Priboja.

Nakon toga, predsednik će obići i manastir Svetog Nikole u Pribojskoj banji.

Aleksandar Vučić posetom praktično odgovora na poziv koji su mu uputili predstavnici lokalne samouprave u Priboju, kao i predstavnici Islamske zajednice, da dođe u njihov grad, kako bi zajednički ulili poverenje Bošnjacima i potvrdili još jednom da je Srbija i njihova država.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track