PODLO! ĐILAS KONAČNO PROGURAO PONOŠA: Jeremiću zbog toga podelio stranku!
Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Filip Plavčić

POLITIKA

PODLO! ĐILAS KONAČNO PROGURAO PONOŠA: Jeremiću zbog toga podelio stranku!

Politika -

Tesnom većinom glasova doneli smo odluku o predsedničkom kandidatu, naveli su iz Narodne stranke, čime su otvoreno priznali da je došlo do preglasavanja

Lider stranke Slobode i pravde Dragan Đilas ne samo što je uspeo da porazi predsednika Narodne stranke, koalicionog partnera Vuka Jeremića, i natera ga da prihvati generala Zdravka Ponoša za predsedničkog kandidata, protiv čega je Jeremić bio, već mu je napravio raskol i u stranci!

Ponižavanje

Predsedništvo Jeremićeve stranke zvanično je potvrdilo da povlače predlog da njihov prvi potpredsednik Miroslav Aleksić bude kandidat za predsednika Srbije. Istakli su da su "tesnom većinom glasova doneli odluku da podrže predlog SSP da zajednički kandidat koalicije bude Ponoš."

Da ovo nije bila laka odluka, potvrdio je i sam Jeremić.

Vuk Jeremić
foto: Printscreen

- Na sebe preuzimam odgovornost za bilo koju vrstu nelagode koju bi danas bilo ko iz NS zbog te odluke mogao da oseća. Ali NS je državotvorna stranka ozbiljnih ljudi. Naša odluka da sačuvamo jedinstvo opozicije je konačna i naša podrška zajedničkom kandidatu biće bezrezervna. Pred nama je teška borba protiv režima u potpuno neravnopravnim uslovima i NS će biti njen najčvršći deo - rekao je Jeremić za TV N1.

Dodali su da će Aleksić biti prvo lice Narodne stranke u okviru koalicije na izborima za poslanike u Skupštini Srbije.

Da je ovo očigledan poraz Jeremića i njegove stranke od koga se neće oporaviti, smatra politički analitičar Branko Radun.

Branko Radun
foto: Media Centar

- Jeremića je ovime Đilas ponizio. Naterao ga je da prihvati nekoga ko je iz Narodne stranke, a koga Jeremić ne želi kao kandidata. Pritom je prinuđen da prihvati Ponoša, s kojim je u otvorenom sukobu. On je bio mimo volje i Jeremića i njegove stranke - istakao je Radun za Kurir.

Marginalizovanje

On je naglasio da je na ovaj način Đilas oslabio poziciju Jeremića, koji sada nema više kredibilitet.

Dragan Đilas, Zdravko Ponoš, Vuk Jeremić
foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Filip Plavčić

- Ovo je potpuna diskreditacija Jeremića. Da li je postignut neki dogovor između Jeremića i Đilasa da lider Narodne stranke dobije neku kompenzaciju, u smislu nekog koga on želi za neku drugu funkciju, zaista je manje bitno jer služi samo da Jeremić izađe koliko-toliko časnije iz ove situacije. Ali je suština da posle ove odluke o prihvatanju Ponoša više namamo koaliciju Đilas-Jeremić, već samo Đilasa, dok je Jeremić potpuno marginalizovan - zaključio je Radun.

Inače, i Demokratska stranka je donela na Glavnom odboru odluku da podrži Ponoša za zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije na izborima 3. aprila.

Hrvatski mediji se raduju Ponošu General koji je zaljubljen u Zagreb

Hrvatski mediji ne kriju zadovoljstvo što će zajednički kandidat dela opozicije, predvođene Draganom Đilasom, biti bivši general Zdravko Ponoš. Tako portal Jutarnji.hr ističe da je Ponoš rođen u Hrvatskoj. Dodaju i da je Ponoš "bio zaljubljen u Zagreb, koji nije nameravao da napusti".

Citirajući njegove izjave iz ranijih intervjua, Jutarnji navodi da je Ponoš posle završetka Akademije želeo da ostane u Zagrebu, gde je živeo gotovo deset godina i saživeo se sa sredinom, a uz to su mu ponudili da ostane na Akademiji kao asistent. On je, kako prenose, ispričao kako je otkrio čari Zagreba i stalno visio u SKUC, KSET i Kulušiću. U Zagrebu se i oženio Hrvaticom.

I. Žigić/ Foto/Source:Dado Đilas, Zorana Jevtić, Filip Plavčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track