ČAK I HOLIVUD MERKAO IMOVINU JUGOSLAVIJE: Džek Nikolson hteo Titov dupleks u Njujorku koji je 19 godina zvrjio prazan!
Foto: Profimedia

rasprodaja SFRJ luksuza

ČAK I HOLIVUD MERKAO IMOVINU JUGOSLAVIJE: Džek Nikolson hteo Titov dupleks u Njujorku koji je 19 godina zvrjio prazan!

Politika -

Od svih 127 zgrada, koje su tokom sukcesije SFRJ prodate, ubedljivo najviše pažnje izazvao je Titov dupleks na Menhetnu, najatraktivnijoj lokaciji u Njujorku. Nijedna nekretnina iz riznice bivše zajedničke države nije podigla na noge čak i Holivud kao što je to uradila prodaja luksuznog njujorškog apartmana na čuvenoj Park aveniji. Naime, čuveni glumac Džek Nikolson bio je dugo zainteresovan da milionima plati Titov stan, ali mu je on izmakao 2018. kada je prodat za 12,1 milon dolara.

Ministarstva spoljnih poslova Srbije tada je obelodanilo da je potpisan ugovor i da zajednička prodaja stana u Njujorku, u koju su bile uključene sve države-naslednice, predstavlja prvi takav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije. Šestosobni dupleks bio je prazan od 1992, kada ga je napustio poslednji stalni predstavnik SFRJ pri UN, zbog čega nije bio u "reprezentativnom stanju". Luksuzni dupleks od 215 kvadrata na jednoj od najboljih adresa na Menhetnu - Park aveniji 730 - zvrjao je prazan 19 godina, jer republike bivše Jugoslavije nisu mogle da se dogovore kome da pripadne.

Rojters, Džek Nikolson

Osim Džeka Nikolsona, američki mediji su pisali da je za ovaj aprtman bio zainteresovan i prvi komšija Majk Volas, inače nekadašnji voditelj popularne emisije TV CBS "60 minuta". Stan na Park aveniji kupio je upravo stanar iz zgrade, ali nikada nije objavljeno da li je to bio Volas.

Srbiji je kao državi-koordinatoru za prodaju tog stana, kao i sukcesoru SFRJ, od prodaje pripalo 39,5 odsto neto prihoda, odnosno skoro 3,5 milona dolara. Specificnost stana u Njujorku je korporativno vlasništvo, odnosno to nije bilo neposredno pravo svojine, već vlasništvo posedovanjem 960 deonica "Park-71st Corporation", koliko je imala bivša SFRJ. Jugoslavija je kupila stan 1975. godine za 100.000 dolara. Uz odličnu lokaciju u srcu Njujorka, stan ima četiri kupatila, šest spavaćih soba, dva posebna toaleta, prostrani hodnik, ostave... Iako je sukcesija formalno završena, države-naslednice i dalje se redovno sastaju posredstvom Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije. Sledeći sastanak trebalo bi da se održi u Zagrebu sredinom ove godine.

Podsetimo, ovih dana je pokrenuta prodaja dva objekta u Njujorku i Bernu, pošto je Savet ministara BiH praktično dao zeleno svetlo za to. Bivša Stalna misija pri UN u Njujorku biće prodata za 50 miliona dolara, jer nijedna država-sukcesor Jugoslavije nije zainteresovana da je kupi. Zgradu bivše rezidencije i ambasade SFRJ u Bernu otkupiće Srbija za 7,7 miliona švajcarskih franaka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track