BAJDEN ČESTITAO VUČIĆU DAN DRŽAVNOSTI: Izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju
Foto: EPA/Andrew Harrer Pool, Zorana Jevtić

140 godina partnertva dve zemlje

BAJDEN ČESTITAO VUČIĆU DAN DRŽAVNOSTI: Izgradili smo snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju

Politika -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije predsedniku Aleksandru Vučiću, saopšteno je danas iz predsedništva.

"Ohrabrujem Vas i Vašu Vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji", naveo je Bajden.

Istakao je da "stremljenja Srbije ka EU" zavise i od napretka ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji moraju da budu zasnovani na uzajamnom priznanju.

"Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda", naveo je Bajden.

Istakao je da su dve zemlje tokom 140 godina partnertva izgradile snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija.

"Naša zajednička zalaganja, takođe, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja. U novembru smo, posle pet godina, održali prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane", naveo je Bajden u čestitki.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track