01:58

DRAŠKOVIĆ OTKRIO ZAŠTO SU CRVENE BERETKE POD PUNOM RATNOM OPREMOM UPALE U BEOGRAD: Pomahnitali Legija tražio da mu Đinđić dođe na noge

CRVENI KARTON

DRAŠKOVIĆ OTKRIO ZAŠTO SU CRVENE BERETKE POD RATNOM OPREMOM UPALE U BEOGRAD: Pomahnitali Legija tražio da mu Đinđić dođe na noge

Politika -

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković tvrdi da je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija organizovao pobunu crvenih beretki u novembru 2001. godine jer je bio pritisnut dokazima za ubistvo funkcionera te stranke na Ibarskoj magistrali.

Vuk Drašković
foto: Nemanja Nikolić

Drašković navodi da pobuna JSO nije imala nikakve veze sa Haškim tribunalom, kako se to tada predstavljalo u javnosti, već da je Legija hteo da demonstrira moć i silu tadašnjoj vlasti.

- Zoran (Đinđić) se oslanjao i pre i posle 5. oktobra na Legiju koji je bio epicentar državnog terorizma. Državnim terorizmom je komandovala UDBA. Mislim da se Đinđić osvestio i opametio nakon što su crvene beretke blokirale Beograd. Legija je izveo svoju vojsku i blokirali su prestonicu. Tog dana Legija je pritisnut dokazima SPO morao da se pojavi pred sudom zbog ubistva na Ibarskoj magistrali. On je u znak protesta i da bi pokazao da je moć njegova izveo crvene beretke da blokiraju prestonicu - rekao je Drašković u emisiji "Crveni karton" voditelja Svetislava Basare.

Vuk Drašković
foto: Nemanja Nikolić

Pripadnici Jedinice za specijalne operacije Srbije, podsetimo, počeli su 8. novembra 2001. protest u svom centru za obuku u Kuli. Četiri dana kasnije su transporterima došli u Beograd.Tokom pobune su pod punom ratnom blokirale auto-put kod Centra "Sava" I to u vreme kad je Milorad Ulemek Legija trebalo da se pojavi pred Okružnim sudom kao svedok u predmetu "Ibarska magistrala".

Vuk Drašković
foto: Nemanja Nikolić

Razlog za pobunu navodno je bilo uspostavljanje saradnje Vlade Srbije sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

- Kasnije tog dana pripadnici JSO održali su konferenciju za novinare na kojoj su izneli svoje zahteve. Tražili su smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića i donošenje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom. Legija je postavio ultimatum da mu premijer i ministar policije dođu na noge. Oni su otišli njemu na noge i prihvatili ono što im je izdiktirao. Đinđić je tada prihvatio ultimatum, ali je i shvatio kakvo zlo ima za saveznika i rešio je brzo da pripremi zakone i celu tu operaciju da hapsi Legiju. Čume je već odao Legiju, ali su ovi bili brži. Da nije Legija bio brži, sigurno bi i Đinđić krenuo na njih - ispričao je Drašković.

Vuk Drašković
foto: Nemanja Nikolić

Kurir.rs/Marija Lekić

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:59

ŽIVKOVIĆ OTKRIO NOVE DETALJE! Čeda imao mnogo dublji kontakt sa Šiptarom nego što je bilo primereno ĐINĐIĆ NIŠTA NIJE ZNAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track