01:48

Vladimir Dobrosavljević: Srbija mora ostati aktivno neutralna

rat na istoku

SRBIJA TREBA DA BUDE MIROVNI POSREDNIK: Dobrosavljević o invaziji Rusije na Ukrajinu BIĆE PRITISAKA SA SVIH STRANA

Politika -

Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar, smatra da je nakon početka rata u Ukrajini najbolji put za Srbiju da ostane što duže aktivno neutralna.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, podsetimo, noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

- Pretpostavljamo da će Rusija brzo rešiti konflikt jer je velika sila. Mada nije stvar u tome. Sukob između Zapada i Rusije će se reflektovati znantno šire pa će tako ostaviti posledice i na naše prostore. Mislim da je najbolji put da ostanemo aktivno neutralni. Biće pritisaka na Srbiju i na ceo region, ali podsetimo da Ukrajina i Rusija nisu priznale nezavisnost KiM, nije pametno opredeljivati se. Mogu imati ljudi simpatije. Radi se o dve pravoslavne države koje su imale blagonaklonost prema našim interesima. Smatram da će Zapad pokušati na sve moguće načine da bilo koji ruski uticaj na jugoistoku Evrope eliminišu u doglednom periodu - rekao je politički analitičar u jutarnjem programu Kurir televizije.

Vladimir Dobrosavljević
foto: Kurir televizija

Smatra da bi Srbija mogla da bude medijator odnosa Rusije i Ukrajine.

- Mogu da zamislim scenario gde je Srbija posrednik. Prilikom sukoba u Siriji, Beograd je bio domaćin jednoj od zaraćenih strana. Postoji prostor, pogotovo jer mi imamo interese da sa obe države imamo prijateljske odnose. I pre svega da se sukob tih velikih sila ne razvije toliko da pođe da se preliva mimo okvira ruske interesne zone odnosno na naše prostore - istakao je Dobrosavljević.

02:28

Ukrajinci beže u Poljsku

Dotakao se problema sa migracijom koja će uslediti zbog ratova.

- Ukrajina je zemlja sa više od 40 miliona stanovnika. Sa velikim poljoprivrednim potencijalom i jedna od najvažnijih zemalja sa agrarnim resursima na planeti Zemlji. Inače je država koja ima problem jer joj se stanovništvo odliva već godinama, upravo zbog bezbednosnih i ekonomskih problema sa kojim se suočava. Taj problem se rešava na jedan način, mora doći do mira. Šta god da se desi Ukrajinci i Rusi će ostati da žive jedno pored drugih - naveo je politički analitičar.

00:14

Uznemirujuća scena! Nastradalo dete na ulicama u Ukrajini

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:02

Bez letova iznad Ukrajine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track